2015-01-15 16:57:19• hírek • MTI

Elszabadult a svájci frank árfolyama

A kormány közbelépését kérte Gheorghe Piperea, a svájci frankban eladósodott devizahitelesek egyesületének ügyvédje csütörtökön, miután a román jegybank az előző napinál 15 százalékkal magasabb, 4,32 lejes frank-árfolyamot tett közzé.

A svájci jegybank csütörtökön eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a frank jelentősen erősödött az euróval és más devizákkal, így a román lejjel szemben is.

Csütörtökön napközben egyes román bankoknál a frankot a csütörtökön 4,5 lejes árfolyamon jegyzett eurónál is drágában adták. Valójában azonban nem folyt kereskedés, a bankoknál és valutaváltóknál a frank vásárlási árfolyama nem emelkedett.
Piperea a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: Romániában legalább 150 ezer frankhiteles van, túlnyomó többségük 25-30 éves lejáratú lakáshitelt vett fel, amit most már képtelen az eredeti árfolyam több mint kétszereséért törleszteni. Az ügyvéd szerint a román kormánynak sürgősségi rendeletben kellene az árfolyam-ingadozástól megvédenie a frankhiteleseket.
Romániában tavaly megszaporodott a bankokat tisztességtelen szerződési feltételek vádjával perelő hitelesek száma, miután a román bíróságok több esetben az adósok javára döntöttek.

Decemberben például a Volksbank egyik ügyfele bírósági úton elérte, hogy frankhitelét a szerződéskötéskor jegyzett árfolyamnál 10 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák. A frankhitelesek ügyvédje szerint ezt a megoldást kellene a bukaresti kormánynak rendeleti úton kiterjesztenie a többi bajbajutott devizahitelesre is. Piperea szerint ez a bankoknak is kisebb veszteséget jelentene, mintha adósaik tömegesen fizetésképtelenné válnak.

Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank (BNR) szóvivője ugyanakkor nyugalomra intett: szerinte nem szabad fontos döntéseket a felfokozott érzelmi reakciók idején meghozni. Suciu úgy vélekedett: néhány napon belül lecseng a frank-pánik és nem fog megismétlődni 3-4 évvel ezelőtti válság.

A BNR szóvivője szerint a román bankrendszert nem fogja megrendíteni a frank heves árfolyammozgása, tekintettel arra, hogy a hitelek kevesebb mint 5 százaléka van frankban.

Romániában a nem teljesítő hitelek aránya tavaly áprilisban meghaladta a 20 százalékot, azóta azonban 15 százalék körüli értékre csökkent, miután a BNR mérlegük megtisztítására, a hitelkockázati fedezet növelésére és a hitelezés újraindítására szólította fel a bankokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: