2009-11-16 14:31:57• hírek • Szatmár.ro

Elsötétülhet a közszolgálati MTV

Négy éve nyereséges a köztévé, mégis a veszteséges médiumokat támogatják helyette.

A politikusok nem indokolták még meg, miért akarják épp a parlamenti választások évére megbénítani a Magyar Televíziót - egyebek között erre hívja fel az alapító Országgyűlés elnökének figyelmét a Magyar Televízió ügyvezetője hétfői levelében. A több mint másfél éve választott elnök nélkül működő MTV jövőre példátlan költségvetési fojtópórázra kerül. Ezzel hónapokon belül újabb műsorok megszűnését kényszerítik ki, és akár az adásfolyam is leállhat.

Katona Béla házelnök személyes közbenjárását kéri a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs, miután pénteken ismételten nem járultak hozzá a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának pártok által delegált kurátorai a köztévé működéséhez nélkülözhetetlen beruházási hitel felvételéhez. Hiába nyereséges 2005 óta minden évben a Magyar Televízió, a kormány ki akarja véreztetni a legnézettebb nemzeti közmédiumot - emlékeztet levelében az ügyvezető alelnök. Helyette a veszteséges, átlagosan egy-két százaléknyi közönséget elérő Duna Televízió kapja az állítólag „rosszul teljesítő MTV-től" elvont milliárdokat. Az utóbbi két hónapban napvilágot látott döntések és tervek azt mutatják, szabályos büntetéssorozat sújtja jövőre a köztévét, ami végső soron a képernyő elsötétüléséhez vezethet. Pénteken sem szavazták meg ugyanis a politikai pártok kurátorai a köztévé hitelfelvételét, és ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a jövő évi költségvetést, akkor 2010-ben központi bevételeinek több mint egyharmadát veszíti el a Magyar Televízió.

Mint ismeretes, a köztévének a médiatörvény szerint kötelessége meghatározott időkeretben hírműsorokat, a kisebbségekhez, vallásos emberekhez, hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz szóló adásokat gyártani - vagyis az MTV mindazokhoz és mindazokról is szól, akiket a kereskedelmi csatornák negligálnak. Medveczky Balázs Katona Bélának írt levelében kiemelte: a minőségi magyar közszolgálati alternatíva megszűnik, az MTV korlátozni kényszerülhet hír-, ismeretterjesztő és kulturális műsorait, majd elsötétülhet a képernyő. Mindez küszöbön áll 2010-ben, az országgyűlési és helyhatósági választások évében, amikor hagyományosan a köztévére irányul a választópolgárok figyelme.

Az MTV-t sújtó példátlan kormányzati megszorítások miatt felemelte a hangját a köztelevíziókat tömörítő világszervezet, az EBU is. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének az elmúlt időszakban többször kellett hasonló helyzetek miatt hallatnia a hangját, ám a magyar helyzetet a szervezet is példátlannak tartja. Több európai médiaszakértő hangsúlyozza: Magyarországot is kötelezik az Európa Tanács és az Európai Parlament állásfoglalásai, melyek szerint a kormányoknak garantálniuk kell a közszolgálati műsorszolgáltatók politikai és gazdasági függetlenségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: