2009-04-29 11:54:33• hírek • Gozner Gertrud

Elsősegélynyújtó verseny

Az ügyes szanitécek elnevezésű elsősegélynyújtó-verseny évente kerül megrendezésre a Vöröskereszt szervezésében.

A megyei tanfelügyelőséggel, a megyei rendőrséggel valamint a közegészségügyi hatósággal karöltve megtartott megyei szakaszon minden évben körülbelül 400 diák vesz részt a megye 70 általános iskolájából és tíz középiskolájából.

Az idei verseny a szatmárnémeti Eminescu Kollégiumban vette kezdetét, tíz líceum diákjainak a részvételével. A tíz líceum között megtalálható a Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, az Unió Líceum, a Mihai Eminescu Kollégium, a Ioan Slavici Kollégium, a 7-es számú faipari líceum, a Traian Vuia Líceum, az Elisa Zamfirescu Műszaki Kollégium és az I.C.Bratianu Iskolaközpont.

Minden egyes diákcsapatnak a próbák során először az elsősegélynyújtással kapcsolatos tesztkérdéseket tettek fel. Majd mindegyik csapat külön-külön a gyakorlatban is be kellett mutassa, hogyan tud ellátni egy sérültet. A csapat által kihúzott tétel döntötte el, hogy az adott baleset áldozata miben is szenved, milyen elsősegélynyújtási gyakorlatot kell rajta alkalmazni.

A teljesítményeket egy szakértő zsűri értékelte és pontozta, a következő kritériumok szerint: a diagnózis megállapítása, az eset súlyossága, az elsődleges életfunkciók megvizsgálása, az eredmények közlése a csapat vezetőjével, a mentők értesítése, az elsősegélynyújtási ismeretek alkalmazása, az áldozat helyes szállítása, az áldozat életfunkciónak folyamatos megfigyelése és lelki támogatás.

Ezek a versenyek nagyon fontosak az életmentési gyakorlatban, ugyanakkor a fiatalok gyakran itt kapnak kedvet ehhez a pályához, és orvosok lesznek belőlük - mondta el a Szatmár.ro-nak Rodica Borlan, a szatmári Vöröskereszt igazgatója. Az igazgatónő egyedül azt nehezményezi, hogy a tanfelügyelőség nem látja át ennek a tevékenységnek a hasznosságát, és csak a tanórák után adna engedélyt a megszervezésére. Nem lehet tanórák után ezzel terhelni a diákokat, főleg akkor nem, amikor egy részük vidékről utazik fel a versenyre - tette hozzá.

A verseny hat helyi szakaszból áll, melyet majd egy nagyobb megyei verseny követ. Az országos döntőt a nyári vakációban Poiana Pinuluion rendezik meg. A Szatmár megyei szakasz következő versenyére Nagykárolyban kerül sor.

A fiatalok itt kapnak kedvet ehhez a pályához

A teljesítményeket egy szakértő zsűri értékelte

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: