2010-08-05 13:27:59• hírek • Szatmár.ro

Elsősegélynyújtás vágás, horzsolás estén

A kisebb vágások, horzsolások a leggyakoribb sérülések közzé tartoznak, melyek a legváratlanabb pillanatban, akár észrevétlenül is kialakulhatnak. Ebben az esetben nem minden alkalommal szükséges azonnal orvoshoz rohanni, de jó ha tudjuk, hogy mit kell tennünk a kórházi kezelés elkerülése végett. Íme néhány szakszerű tanács, melyeket az elsősegélynyújtás közben szem előtt kell tartani.

1. Állítsd meg a vérzést. Általában kisebb horzsolás vagy vágás estén a vérzés magától is eláll. Abban az esetben, ha ez mégsem történik meg, 20 percig alkalmazzuk a kötszeres nyomást, melynek segítségével a vérzés is hamarabb megszűnik. Ez alatt az idő alatt ne nézd meg, hogy a vérzés megszűnt-e, mivel ez befolyásolhatja a gyógyulás folyamatát és a vérzés újból elindulhat. Ha a vérzés mégsem állt meg, azonnal fordulj orvoshoz.

2. Tisztíts ki a sebet. Az érintett bőrfelületet öblítsd le tiszta vízzel. Kerüld a szappan használatát, mert ez irritálhatja a sebet. Ha mégsem tudod kitisztítani, fordulj orvoshoz. A seb azonnali tisztítása által megelőzheted a komolyabb fertőzések kialakulását. A seb környékének tisztítására azonban bátran használhatsz szappant és tiszta vizet.

3. A tisztítást és fertőtlenítést követően fedd le a sebet. A bekötözés, a hagyományos ragtapasz tisztán tartja a sebet és a kórokozókat is távol tartja. Csak miután a seb kellőképpen begyógyult, ezt követően érheti levegő és napfény, hogy a seb könnyebben gyógyuljon. A kötözést, a tisztántartás érdekében célszerű naponta legalább egyszer végezni.

Szerencsére számos természetes módszer is a rendelkezésünkre áll. A növények felveszik a harcot a baktériumokkal, csökkentik a gyulladást, fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, és hozzájárulnak a vágások, a horzsolások és a sebek gyógyulásához. A zúzott fokhagyma például a fertőzött sebekre is kiváló, mivel acilin található benne, ami olyan hatásosnak bizonyult, mint a penicillin. A muskátli, a levendula és a rozmaring szintén fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Ezek cseppek vagy olajok formájában is felhasználhatók az elsősegélynyújtás során. A körömvirágos és a kamillás borogatás szintén hatásos lehet, főként azért, mert csökkentik a gyulladást és megakadályozzák, hogy a seb elfertőződjön. A borókafenyő és az áfonya levelét generációk óta sebek és horzsolások gyógyítására használták, mivel ezek elősegítik a vér alvadását.

A növények természetes erejének köszönhetően a gyógyulási folyamat is gyorsabb, és a fertőzés veszélye is csökken. Abban az esetben, ha mélyebb sebről van szó, nem elegendő kizárólag természetes növényekkel ápolni, azonnal fordulj orvoshoz. Ne feledd: a sérülést követő 30 percben feltétlenül tisztítsd le a sebet, mivel az ezt követő időintervallumban a baktériumok gyorsan elszaporodnak. Figyelj bárminemű fertőzésre, ha a seb nem gyógyul vagy fájdalmat, gyulladást észlelsz, fordulj orvoshoz. Ilyen esetben akár tetanusz oltást is adhatnak a páciensnek.


A zúzott fokhagyma a fertőzött sebekre is kiváló, mivel acilin található benne

A zúzott fokhagyma a fertőzött sebekre is kiváló, mivel acilin található benne


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: