2010-07-16 15:10:28• hírek • Szatmar.ro

Elsősegélynyújtás napszúrás esetén

A napszúrás egy olyan állapot, ami akár az életünket is veszélyezteti és akkor jelentkezik, amikor a test túlhevül illetve a szervezetet hőháztartása nem tud normál állapotba kerülni.

Napszúrás hatására megduzzadnak az agyhártyák, melyek ezáltal az agy különböző pontjait nyomás alatt tartják, ennek következményeként pedig émelygés, hányinger, szédülés és eszméletvesztés is előfordulhat. Akkor jelentkezik, amikor kifejezetten magas a hőmérséklet, a tikkasztó hőség hatására sokat izzadunk és nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot annak érdekében, hogy az izzadsággal elvesztett folyadékot pótoljuk. Annak, aki napszúrást kapott, testhőmérséklete akár a 41 fokot is elérheti vagy ennél jóval magasabbat, miközben nem izzad. Mielőtt az érintett személy a napszúrás tüneteit magán észleli, a meleg hatására fokozott fáradtságot és kimerültséget is tapasztalhat. A kezdeti tünetek nem szakszerű ellátása, a napszúrás komolyabb jeleinek megjelenéséhez vezethet. A tünetsor gyengeségben, kimerültségben, fáradékonyságban, fejfájásban, szédülésben, hányingerben nyilvánul meg. Napszúrás hatására a beteg tudatállapota is megváltozhat: összevisszaság jellemzi, félrebeszél, lázálom, tudatzavar, súlyosabb esetben ájulás is előfordulhat, sőt a beteg élete is veszélybe kerülhet.


Súlyosabb esetben a beteg élete is veszélybe kerülhet

Súlyosabb esetben a beteg élete is veszélybe kerülhet


Miközben az orvosra várunk, alkalmazzuk a következő elsősegély-nyújtási trükköket. Első lépésben a beteget azonnal hűvös, szellős helyiségbe kell vinni, hogy a Nap sugarai egyáltalán ne érjék, majd le kell vetkőztetni. Testét hideg (de nem jéghideg) vízzel le kell hűteni, akár szivaccsal is lemoshatjuk, mivel ez csökkenti a test hőmérsékletét. Helyezzünk a fejére, a hátára és a mellkasára hideg vizes borogatást, vagy jeges zacskót a has, a nyak és a hónalj területére. Téves elképzelés, hogy a beteget egy kád jeges vízben azonnal helyrehozhatjuk.

A szervezet hőmérsékletének visszaállítása folyamatosan kell történjen. Abban az esetben, ha a test hőmérséklete huzamosabb ideig magasabb hőfokon ég, súlyosabb szövődmények is felléphetnek. Ha úgy adódik, hogy a légzés is leáll, azonnal el kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést. Napszúrás esetén, a testhőmérséklet csökkentésére tilos a paracetamol-aszpirinnal való együttes használata, mivel ezen gyógyszerek hatására a szervezet kiszámíthatatlan reakciókkal válaszolhat. Viszont adhatunk lázcsillapítót. Abban az esetben, ha a beteg képes rá, az első két órában fokozatosan egy-két liter vízzel és limonádéval kell megitatnunk ahhoz, hogy az elvesztett ásványi anyagokat és folyadékot pótolni tudja. A folyadékpótlást kétóránként ismételjük.

A betegnek általában 24 órás pihenés indokolt, ez idő alatt a szervezet véghezviszi a szükséges regenerálódást. Szerencsés esetben a páciensek többsége néhány óra elteltével jobban érzi magát, súlyosabb esetben a teljes regenerálódás akár 30 órát is igénybe vehet. Mindezeknek tudatában célszerűbb lenne, ha a nyári időszakban leginkább a megelőzésre gondolnánk, védjük fejünket kalappal vagy kendővel és fogyasszunk sok folyadékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: