2010-07-14 09:30:12• hírek • Szatmar.ro

Elsősegélynyújtás fogfájás esetén

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb érzés, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt nehezen viselnek.

Amikor fájdalmat érzünk nátrium áramlik az idegsejtekbe, ami ingerületet vált ki. Amint az ingerület egyre nagyobb lesz, a neuron a központi idegrendszer fájdalomérzékelő központja felé tovaterjed, abban a pillanatban tudatosul bennünk a fájdalom. A szájüregben található baktériumok a cukorból és az elfogyasztott élelmiszerből táplálkoznak. Ennek eredményeként a fogakon egy ragacsos, elszíneződött felület keletkezik. A fogkefe és a fogselyem szerepe éppen az, hogy ezektől a baktériumoktól megszabadítson. Ha a fogzománc károsodik, már nem lehet pótolni, sőt a már kialakult fogkövet, a fogselyem és a fogkefe sem tudja eltávolítani. A legelső jel ami azt mutatja, hogy a fogaddal baj van, ha hidegre, melegre vagy édes ízre rendkívül érzékenyen reagál. Mielőtt még a fogorvoshoz rohannál, próbáld ki a következő elsősegély nyújtási tippeket.

Végezz langyos vízzel öblögetést, az ételmaradékok eltávolítására használj fogselymet, végy be egy olyan fájdalomcsillapítót, ami benzokaint tartalmaz. A benzokaint helyi fájdalomcsillapítóként használják. Ezen kívül kipróbálhatod a kapszula formájában kapható fokhagymaolajat, vagy csepegtess egy vattapamacsra néhány csepp szegfűszeg-eszenciát és helyezd a fájós fogra. Szintén természetes gyógymódnak számít a cickafarkfüves antiszeptikus öblögetés, ami a fogíny-, és szájgyulladás esetén igen hatásos lehet.

Lényeges, hogy ne helyezz aszpirint vagy más nyugtató, fájdalomcsillapító gyógyszert közvetlenül a fogínyre, mivel ez akár egy kisebb égést is okozhat a fogíny szövetein. A gyulladás, a fokozott fájdalom, a kellemetlen nyálváladék és a fogíny gyulladása olyan jelek, melyek fertőzésre utalnak. Ha a fájdalom egy-két napnál tovább tart, nyelési és légzési nehézségeid vannak valamint akkor, ha a fogfájás lázzal is jár, fordulj azonnal fogorvoshoz.


A fogfájás az egyik legkellemetlenebb érzés, amit mindenki nehezen visel

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb érzés, amit mindenki nehezen visel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: