2019-05-15 10:10:57• hírek • Bede Emőke

Elsőbbségadás elmulasztása vagy gyorshajtás: mit mutat a baleseti statisztika?

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Az Európai Unió statisztikák szerint 2018-ban összesen 25 100 közúti baleset történt az EU államaiban, ez a szám 21 százalékkal kevesebb mint a 2010-ben jegyzett incidensek száma. A 28 tagállam adatait figyelembe véve azt is megállapították, hogy Romániában a legmagasabb a halálos áldozatok száma. Noha országunk közlekedési biztonsága 4 százalékkal javult 2018-ban az előző évhez képest, mégis minden egymillió lakosra 96 halálos áldozat jut. Az Egyesült Királyságban ez a szám mindössze 28, Dániában 30, Írországban pedig 31.

A Románia-szinten tapasztalt csökkenés szerencsére Szatmár megyét sem kerülte el. Mint korábban a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség összesítéséből kiderült, 2018-ban összesen 124 súlyos következményekkel járó autóbaleset történt a megye területén. 2017-hez képest ez 16-tal kevesebb karambolt jelent, viszont nem csak az esetek száma, hanem szerencsére a halálos áldozatok száma is csökkent a tavalyi év során. Míg 2017-ben 44-en vesztették életüket közúti balesetben a megyében, 2018-ban ez a szám 32-re esett. A súlyosan sérült személyek száma pedig 113 volt tavaly, mely a 2017-ben jegyzett eseteknél 24-gyel kevesebb.


Természetesen a közreadott adatokból az is kiderül, hogy mi okozta 2018-ban megyénkben a legtöbb közúti balesetet. A rendőrség szerint a tavalyi évben a legtöbb súlyos balesetet a gyorshajtás okozta, de kiemelkedően sok karambol történt az elsőbbségadás elmulasztása miatt is. Hogy az ilyen esetek számát csökkentse, a hatóság rendszeresen indít preventív kampányokat, illetve kemény kézzel bünteti is a szabálysértőket. 2018-an példának okáért 410 közúti bűncselekmény esetében kellett eljárniuk, a helyszíni bírságok száma pedig megközelítette a 35 ezret.


Hiába azonban minden kampány és büntetés, míg vannak olyan sofőrök, akik akarva-akaratlanul, de átlépik a közlekedési szabályokat. Kedden példának okáért két karambol is történt Szatmárnémeti egyik legforgalmasabb útszakaszán, melyeknek megtörténtében az elsőbbségadás elmulasztása mellett a túlzott sebességnek is nagy szerepe volt. Saját biztonságunk és mások testi épségének megóvása érdekében érdemes tehát körültekintőbben, sebességünket a biztonságos tartományban tartva vezetni, és jó éber figyelemmel követni a forgalom többi résztvevőjét is.


Szerinted melyek azok a hibák, melyeket a legtöbb sofőr elkövet? Mondd el véleményed a Facebook-oldalunkon vagy az Exkluzív-csoportban.


Az EU baleseti összesítése

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: