2010-02-18 19:46:09• hírek • Kótai Levente

Első lakás program - 2010-től előnyösebb

Az Első lakás program fenntartása mellett határozott a kormány.

2009-től a román állam garanciát vállal az első lakásukat vásárló, építő hiteligénylők kölcsöneiért. A tavalyi tapasztalatok alapján az idén módosították az erre vonatkozó kormányrendeletet. A döntés érvénybe lépése már csak napok kérdése.

Más lakáshitel konstrukciókhoz képest a program számos előnnyel bír. A legfontosabb, hogy csupán 5%-os indulótőkét igényel. Az állam kezességet vállal a hitelezőért, tehát nem kell hitelzálogot felmutatni. A kölcsönözhető összeg kész vagy építés alatt álló lakások esetén az új rendelet értelmében 60 000 euró, új lakás építése esetén ez az összeg 70 000 euró értéket tesz ki. A tavalyi évhez képest újdonság, hogy a 2010-es rendelet immár a társasházak esetét is figyelembe veszi. Amennyiben hét, vagy annál több személy közösen fektet új ingatlan építésébe, az állami garancia 75 000 euróra terjed ki.

Tovább növelik a lehetőség vonzerejét a piachoz képest alacsony kamatlábak. 10-20 éves visszafizetési időszak esetén 2,5%-os, míg 20-30 éves periódus esetén 2,7%-os kamattal számolhatnak a fészekrakók. Ehhez természetesen hozzáadódik az euribor igen csak ingadozó összege ami 1,8-4,6% között is változhat az előző évek tapasztalatai alapján, függően a nemzetközi valutapiac mozgásitól.

A rendelet még nem látott napvilágot a hivatalos közlönyben, így jelenleg szóbeli tájékoztatásokra támaszkodnak a hírforrások. A bankok már bizakodóak, és számítanak a tavalyi intenzív érdeklődés megismétlődésére.

A kormány ilyenszerű beavatkozása a hitelpiac viszonyaiba nem csak az igénylők érdekét szolgálja. A visszaesett építőipar számára is kapaszkodót jelent a beruházások ez úton történő felerősítése, kihatva a munkaerőpiacra is - hangsúlyozta Emil Boc miniszterelnök nemrég kiadott sajtónyilatkozatában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: