2009-08-15 18:45:16• hírek • MTI/AP/EFE/AFP

Első hurrikánmag

Az Atlanti-óceánon kialakult az idei első trópusi vihar, amelyből hurrikán is formálódhat, mire átsodródik az amerikai partokhoz - jelentették be szombaton Miamiban.

A hurrikán-megfigyelő központ közölte, hogy az Anának elnevezett vihar a Zöld-foki-szigetektől 800 kilométerre nyugatra alakult ki, s óránként 26 kilométeres sebességgel tart nyugatra. A forgószélben a széllökések sebessége óránként mintegy 65 kilométer. Ereje lassan nőni fog a következő napokban.
A központ szerint a jelenlegi haladási irányból kiindulva a Szélcsendes-szigetek, a Virgin-szigetek és Puerto Rico lakóinak érdemes figyelniük a mozgását. Ebbe a térségbe hétfőn érkezhet meg, ha nem változik meg az iránya.

 

A trópusi vihart akkor minősítik át hurrikánná, ha a szél sebessége több mint 110 kilométer óránként. A hurrikánok évada június 1-től november 30-ig tart az Atlanti-óceánon. Az idén az El Ninonak nevezett jelenség miatt viszonylag kevés, 7-11 trópusi viharra számítanak, amelyből az előrejelzések szerint 3-6 fejlődhet hurrikánná, s csak egy vagy kettő éri majd el a 3-as, 4-es vagy az 5-ös (a legerősebb) fokozatot.

A Csendes-óceánon jelenleg egy Guillermo névre keresztelt hurrikán tombol óránként 185 kilométeres széllel, de távol jár a partoktól.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: