2010-11-17 11:33:21• hírek • Kocsis Zoltán

Első győzelmükre hajtanak a magyarok

A szerdai nap folyamán nem kevesebb, mint harmincöt barátságos találkozót valamint két Európa-bajnoki selejtezőt rendeznek világszerte. Az olyan slágertalálkozók árnyékában, mint Brazília-Argentína, Svédország - Németország, Hollandia - Törökország, Anglia - Franciaország és Portugália - Spanyolország, pályára lép a magyar és a román válogatott is. Előző Litvániát fogadja Székesfehérváron, utóbbi pedig Olaszországot...az ausztriai Klagenfurtban.

A magyar válogatottnak, mindamellett, hogy minden egyes összecsapást illik komolyan venni, egy furcsa tétje is van a litvánok elleni meccsnek: Dzsudzsákék idén nem tudtak megnyerni egyetlen felkészülési mérkőzést sem - 1-1 Oroszország, 0-3 Németország, 1-6 Hollandia és 1-2 Anglia ellen. A balti ország válogatottja ebből a szempontból ideális ellenfélnek tűnik, mivel az eddigi három egymás elleni meccsen csak egy döntetlent ért el: 2001-ben az összecsapás mindkét gólját Sebők Vilmos szerezte. Emlékezetes továbbá az egy évvel korábbi mérkőzés is, amikor a magyar csapat 6-1-re nyerni tudott Vilniusban, az azóta már sajnos elhunyt Fehér Miklós akkor mesterhármast szerzett.

Egervári Sándor valószínűleg újoncot avat majd a mérkőzésen, Kádár Tamás, az angol Newcastle középső védője most mutatkozhat be a nemzeti csapatban. Ahonnan némileg érthetetlen módon továbbra is hiányzik a belga listavezető Genk második számú csapatkapitánya, Tőzsér Dániel, valamint a Bundelisga 2.-ben vitézkedő Aachen sztárja, Stieber Zoltán, továbbá az olasz élvonalban szereplő Brescia középpályása, Vass Ádám.


Gera, Hajnal, Priskin, Dzsudzsák - Litvánia elleni meccs után is mosolyogni szeretnének fotó: mlsz.hu
Gera, Hajnal, Priskin, Dzsudzsák - Litvánia elleni meccs után is mosolyogni szeretnének fotó: mlsz.hu


Ami a litván csapatot illeti, Raimondas Zutautas kapitány több kulcsjátékosára (Zaliukas, Karcemarskas, Grybaukas, Semberas valamint a két Cesnauskis, Edgaras és David) sem számíthat, ott van viszont a keret két legismertebb futballistája, az olasz másodosztályú Livornót erősítő Tomas Danilevicius és főleg a Valenciában szereplő Marius Stankevicius. A litván foci legeredményesebb játékosa, Edgaras Jankauskas, aki jelenleg a New England Revolutiont erősíti, de fénykorában UEFA-kupát és Bajnokok Ligáját nyert a José Mourinho-féle Portóval, a világbajnoki selejtezők után lemondta a válogatottságot. Litvánia játékerejéről sokat elárul, hogy idén ősszel 1-0-ra nyerni tudtak Csehország ellen, ráadásul Prágában.

A Románia - Olaszország találkozót már évekkel ezelőtt, 2007-ben le kellett volna játszani, ám egy olasz bajnoki után Cataniában kirobbant utcai harc (melynek során egy rendőr életét vesztette) miatt az olasz szövetség akkor lemondta a találkozót. Most a két ország között „félúton", az ausztriai Klagenfurtban találkozik a két együttes, ahol Románia harmadik alkalommal szeretné legyőzni Olaszországot: ez a bravúr először 1983-ban, majd hat évvel később sikerült a piros-sárga-kékeknek, mindkét alkalommal 1-0 arányban.

A klagenfurti találkozás mindkét szövetségi kapitány számára a kísérletezés jegyében telik majd. Razvan Lucescu román kapitány Florin Gardos, Silviu Ilie és Cornel Rapa személyében három újoncot is meghívott a keretbe, ráadásul Gigel Bucur az év eleje óta, Adrian Ropotan 2008, Dan Alexa pedig 2004 óta nem húzhatta magára a címeres mezt. A másik oldalon Cesare Prandelli négy újoncot is avathat Federico Balzaretti (Palermo), Andrea Ranocchia (Genoa), Alessandro Diamanti (Brescia) és Cristian Ledesma (Lazio) személyében, miközben több olyan játékost is kihagyott a keretből, mint Gianluca Zambrotta vagy Marco Borriello, mondván, őket kellő képen ismeri.


Franciaország ellen sokáig jól tartották magukat a román fotó: frf.ro
Franciaország ellen sokáig jól tartották magukat a román fotó: frf.ro


Az olasz labdarúgás és ezzel együtt az olasz válogatott is komoly átalakuláson ment át az elmúlt tíz évben. Amíg a 90-es évek végén a „hét nővérnek nevezett" csapatok (Juventus, Milan, Inter, Parma, Fiorentina, Lazio, Roma) a világ közvetlen élvonalához tartoztak, addig jelen pillanatban az Inter, Milan, Juventus, Roma négyest csak némi nagyvonalúsággal sorolhatjuk ebbe a kategóriába. Míg tíz évvel ezelőtt az említett „hetek" adták a „squadra azzurra" keretének 90-95%-át, addig jelenleg a négy nagyot csak egy maréknyi játékos (Santon, Bonucci, Aquilani, Marchisio, Quagliarella, de Rossi és Pirlo) képviseli, ráadásul közülük csak utóbbi kettő nevezhető világklasszisnak. Még akkor is, ha nem az utóbbi időben futják életük legjobb formáját.

Az olasz válogatottra nem jellemző módon a támadósora lehet a gárda legerősebb pontja, ahol a Rossi (Villarreal) és Balotelli (Manchester City) kettős bárkire veszélyes lehet, ráadásul a kispadon ott ül egy Gilardino, egy Pazzini vagy a már említett Quagliarella. Szokatlan módon a védelem lehet ugyanakkor az olaszok Achilles-ina, ahol az olyan hiányzó oszlopokat, mint Buffon, Chiellini, vagy Zambrotta, a kevés nemzetközi rutinnal rendelkező Viviano, Ranocchia, Balzaretti hármas pótolhatja.

Olaszország eddigi tizenöt meccséből csak kétszer veszített Románia ellen és meglepetés lenne, ha ez a szám most emelkedne meg, főleg, hogy a Lucescu-legénység 2010-ben csak Hondurast tudta legyőzni...

Szerdai program:
Magyarország - Litvánia 19.00
Románia - Olaszország 21.30 ProTV

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: