2020-02-23 09:16:26• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Első- és másodfokú szélriadó vasárnap és hétfőn 27 megyében

Illusztráció: standard.co.uk
Illusztráció: standard.co.uk

Vasárnap reggel 6 órakor érvénybe lépett az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) elsőfokú (sárga jelzésű) szélriadója az ország 27 megyéjében. A meteorológusok szerint ez vasárnap 18 óráig lesz érvényes, ezt követően, az este folyamán másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztássá alakul át, amely hétfőn 18 óráig lesz érvényes.


Az ország többi része vasárnap este 6 órától hétfő este 6 óráig elsőfokú, erős szélre vonatkozó riasztás alatt áll.

Az ANM szerint az első sárga riasztás Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Maros, Hargita, Neamţ, Bákó, Kovászna, Vrancea, Buzău, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Szeben, Vâlcea, Hunyad, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes, Arad, Fehér, Bihar, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye hegyvidékét érinti.

Az említett időszakban a szél megerősödik a hegyvidéken, 1.500 méter fölötti magasságokban a széllökések elérik a 80-90 kilométer/órás sebességet. A nap második részében a Keleti-Kárpátok északi felében havazás várható, a szél pedig felkavarja a havat.

Az ország észak-nyugati részében szintén 50-55 kilométer-órás szélfúvásra kell számítani, mutat még rá az ANM.

Vasárnap este 8 órától hétfő este 6 óráig az említett vidékeken a sárga riasztás narancssárgává alakul át, a széllökések el fogják érni a 110-130 km/órás sebességet. Előbb a Keleti-Kárpátokban, majd az egész hegyvidéken, főként 1.600 méter fölött, időszakosan havazni fog, a szél által felkavart hó pedig jelentősen csökkenti a látási viszonyokat.

Vasárnap este 6 órától a szél fokozottan megerősödik az ország legnagyobb részében. A hegyvidéken 80-100 kilométeres óránkénti széllökések várhatók, Erdélyben, Moldvában, Máramarosban és a Körösök-vidékének északi részében 65-80, kisebb kiterjedésű területeken 85-90 kilométeres sebességgel fog fújni a szél. A többi régióban időszakosan és helyenként erősödik meg a szél, elérve az 55-70 km/órás sebességet, főként a hétfői nap folyamán.

Nagy kiterjedésű területeken, főként az északi és a középső országrészben, csapadék, többnyire eső várható, a hegyvidéken pedig havazás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: