2019-08-28 06:51:37• hírek • Nagy Tímea

Elrepültek a gólyáink. Kuriózum fészekaljak megyeszerte

Kép: Vetés község Facebook-oldala
Kép: Vetés község Facebook-oldala

Az Országos Ornitológiai Társaság „Nézd, gólya!” (Uite barza!) mobilapplikáció segítségével ebben az évben is összeszámolták és szemmel tartották a romániai fehér gólya populációt.

Szerencsére, akad számos olyan szakmabeli és amatőr országszerte és Szatmár megyében is, akik nem csak megfigyelik a madarakat, hanem be is számolnak róluk a mobilapplikáció segítségével. Nekik köszönhetően tudhattuk meg 2019 nyarának adatait is, ami a szárnyasok létszámát és a fészekaljakat illeti.

 

Szatmárban összesen 154 észlelést jelentettek be a társaság számára. Ezek között volt üres fészek, kifejlett egyedek fiókákkal és nélkülük egyaránt. Rekordszámú fiókát nevelt fel egy tasnádi madárpár, a hat fős, egészséges fészekalj ritkaságszámba megy a régióban. Vetésben, a Fő utcai fészek hét fős családnak adott otthont, Szatmárzsadányban hat fős csapat lakott egy rezidencián. Apából és Erdődről egy-egy négygyermekes-, Sárközújlakról és Batizról összesen három háromgyermekes madárcsalád költözött augusztusban melegebb éghajlatra.

 

A két- és egyfiókás párok nem számítanak madártani különlegességnek, a fehér gólya érkezése és távozása azonban mindig is kedves mementója marad a szatmáriaknak, írjunk bár tizenkilencedik, huszadik vagy huszonegyedik századot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: