2016-01-03 11:42:39• hírek • Szatmár.ro, MTI

Elrajtolt a Dakar - Mani a 26. legjobb idővel fejezte be a prológot

fotó: DPPI
fotó: DPPI
A baleset miatt a szervezők félbeszakították a prológot, amelyet az autósok között a holland Bernhard Ten Brinke (Toyota), a motorosoknál a spanyol Joan Barreda (Honda) és a portugál Ruben Faria (Husqvarna), a kvadosoknál pedig a chilei Ignacio Casale (Yamaha) nyert meg.

Szombat éjszaka fejeződött be az idei Dakar-rali prológja: az ünnepi rajtot követő 11 kilométeres bevezető-szakaszon a szatmári Gyenes Emánuel jól szerepelt, hiszen a 135 motoros közül a 26. helyen végzett. A Dakar első napját egy tömegbaleset árnyékolta be: egy kínai versenyző kisodródott a nézők közé, 13-an megsérültek.

Szombaton Buenos Airesben kezdetét vette a Dakar-rali, amely máris rekordot döntött: 60 ország 556 versenyzője vesz részt a világ talán legnehezebb raliján, soha ennyien nem indultak el a megmérettetésen.

Az indulóknak 9300 kilométert kell megtenniük, túlnyomó részt Argentínában - egy etap lesz Bolíviában -, a gyorsasági szakaszok 4700-4800 kilométert tesznek ki, de a motorosok, quadosok, kamionosok és az autósok útvonala némileg eltér. A cél Rosario városában lesz január 16-án.

A január 2-án elrajtolt mezőnyben ott van természetesen a szatmári Dakar-hős, az Autonet Motorcycle Team színeiben versenyző Gyenes Emánuel is. Neki ez a hatodik Dakarja, amelyen összesen 134 motoros ellenféllel kell szembenézzen - na meg a pokolian nehéz tereppel és az időjárás viszontakságaival. Mani idén egy 450 köbcentiméteres hengerűrtartalmú erőforrással ellátott kétkerekűvel vág neki a versenynek, amelyből a KTM idén összesen 60 darabot gyártott. A szatmári motoros most is Maraton ketegóriában indul - ezt már két alkalommal meg is nyerte. A kategória lényege, hogy a verseny ideje alatt nem cserélhet fontos alkatrészeket a kétkerekűn. Mani célja a Maraton-kategória megnyerése mellett összetettben a legjobb 15 között végezni.

A szombaton megtartott prológon elsősorban az első igazi futam rajtsorrendje dőlt el. Ez volt 2005 óta az első alkalom, hogy prológot tartottak a Dakaron - tizenegy éve még a verseny javarésze Afrikában zajlott, a prológot pedig Barcelonában tartották.

Az idei prológot egyébként egy tömegbaleset árnyékolta be: egy kínai versenyző, Kuo Mei-ling a nézők közé sodródott Mini Cooperjével. A szervezők tájékoztatása szerint tizenhárman megsérültek, köztük öt gyerek. A Telam argentin hírügynökség a szombati szerencsétlenséggel kapcsolatban azt közölte, hogy a sérültek közül három állapota válságos.

A rali első futamár január 3-án tartják - romániai idő szerint ez valamikor éjszaka fog befejeződni. A mezőny Rosarióból rajtol el, a megteendő út hossza 632 kilométer lesz, ebből 227 kilométer a speciális szakasz. A cél Villa Carlos Pazban lesz. Január 10-ig minden nap lesz futam, akkor pihenőnapot tartanak, a verseny pedig január 16-án ér majd véget.

Ugyan a rali útvonalán a megszokottnál kevesebb lesz a homokos terület, a terep nem lesz könnyű. A versenyzőknek most is alkalmanként 45 Celsius fokos hőségben vagy akár fagypont körüli hőmérsékleten kell majd menniük. Az útvonal most is keresztülvezet az Andokon, ahol 4600 méteres tengerszint feletti magasságban fog haladni a mezőny.

Gyenes Emánuel a prológot követően elégedetten nyilatkozott: "Igazán gyors pálya volt a prológra kijelölt szakasz. A motorom nagyon jól viselkedett, csak a felfüggesztésen kell még kicsit állítani" - mondta.

Az idei az első alkalom, hogy Gyenes Manit saját szervízkocsi és két szerelő - Oláh László és Rácz Szabolcs - segíti a verseny folyamán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: