2014-02-25 16:42:04• hírek • Kocsis Zoltán

Elrabolt nyugalmukért harcolnak a Fagului utca lakói

A Fagului utca csendes, nyugalmas utca takaros házakkal Szatmárnémeti nyugati szélén. Mindez annak ellenére, hogy az utca végén áll az egykori IPA, majd Autonova gyár. Ez az idilli állapot azonban már a múlté. Közel három éve ugyanis teherautók sora veri fel a csendet és a port, tönkre téve az utat és az ott álló házakat. Az utca lakói közel két éve harcolnak azért, hogy kitiltsák onnan a kamionforgalmat és visszanyerjék régi békéjüket.

„Az ágy rezeg alattam, amikor elmegy egy-egy húsz tonnás kamion ezen a rossz úton", mondja kétségbeesve Bálint Erzsébet. „Csak nézzük, hogy repedeznek a házaink. Az utca is egyre rosszabb, egyre több a gödör. Nem ilyen forgalomra volt építve", teszi hozzá.

Az utca lakói nem ülnek karba tett kézzel, várva az irdatlan állapot megoldását. Közel két évvel ezelőtt, 2012 májusában írásban kérték a polgármesteri hivatalt, tiltsák ki a teherforgalmat az utcájukból. Ugyanazon év októberében meg is kapták a választ, melyben az önkormányzat jóváhagyja a kérvényt. Azóta viszont nem történt és nem változott semmi. Naponta 20-30 kamion dübörög végig a 25 családi ház között.

„Többször is voltam audiencián Dorel Coica polgármester úrnál, Marcela Papici alpolgármesternél", mondta Bálint Erzsébet kedden a prefektus közmeghallgatásán. Eugeniu Avram kormánybiztos viszont nem tehetett mást, mint a polgármesteri hivatalhoz, Radu Roca alpolgármester elé vezette a panaszost. „Roca azt mondta, személyesen fog kimenni, hogy megnézze, miről volt szó. Én meg mondtam neki, nem kell kijönnie, hisz biztosan tudom, hogy már volt kint egyszer és megnézte", mesélte a Szatmár.ro megkeresésére a Bálint Erzsébet.

„Papici többször is biztatott minket és támogatásáról biztosított. Dan Babut városmenedzser viszont azt mondta egy alkalommal, hogy hamarább volt ott a gyár, mint a mi utcánk. Ez viszont nem igaz. Én 40 éve lakom ott és mikor a házunkat építettük, itt még egy szemétdomb volt. Csak azt követően épült a gyár (a Hunyadi utca és a Batizi utca sarkáról költözött oda, szerk.). De az minket soha nem zavart, mert a kamionok a Mátészalkai (Magnoliei) utcáról közelítették meg. A gond a privatizációt követően kezdődött, főleg, miután egy kamionparkolót is létesítettek itt", magyarázza a fodrászként dolgozó nő.

A lakók szerint a megoldás most is az lenne, hogy a kamionok a Mátészalkai út felől közelítsék meg a gyárat. Türelmük pedig egyre inkább véges. „Ha továbbra sem történik semmi, készek vagyunk elbarikádozni az utcát!", figyelmeztet a feldúlt Bálint Erzsébet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: