2014-04-25 09:50:51• hírek • MTI

Előzetes regisztráció nélkül lehet majd voksolni a külképviseleteken

A külföldön tartózkodó román állampolgárok előzetes regisztráció nélkül szavazhatnak május 25-én az ország külképviseletein a romániai európai parlamenti (EP-) jelöltekre, ha viszont az adott európai uniós ország EP-jelöltjeire akarnak voksolni, akkor azt előzetesen jelezniük kell az illető állam választási hatóságánál - közölte az MTI-vel csütörtökön Kovács Csaba, a román állandó választási hatóság (AEP) főtitkára.

Hasonlóképpen a román állampolgársággal nem rendelkező uniós polgároknak is legkésőbb május ötödikéig fel kell vetetniük magukat a romániai speciális névjegyzékbe, ha május 25-én a romániai jelöltek közöl akarnak EP-képviselőt választani - magyarázta az AEP főtitkára. Hozzátette: a 28 tagállam mindegyikében előzetes regisztrációhoz kötik a külföldi uniós polgárok voksolását, az átjelentkezésekről pedig a választási hatóságok kölcsönösen tájékoztatják egymást, hogy az érintetteket töröljék a nemzeti névjegyzékből.

Romániában a májusi EP-választáson használják először az elektronikus választói névjegyzéket, amelyben 18 millió 300 ezer felnőtt állampolgár szerepel. Mivel a szavazókörök még nincsenek hálózatba kapcsolva, egyelőre nincs lehetőség a többes szavazás azonnali kiszűrésére, de a szavazók személyi számát utólag ellenőrzi a hatóság. A rendszer a részvételi adatok valós idejű feldolgozását segíti, valamint megteremti a feltételeit annak, hogy - amennyiben lesz erre politikai akarat - Románia bevezesse az elektronikus szavazást.

Románia 32 képviselőt küld a május végén megújuló Európai Parlamentbe, ezekre a helyekre 15 párt és nyolc független jelölt pályázik. A pártoknak 200 ezer, a független jelölteknek pedig 100 ezer támogató aláírást kellett összegyűjteni, de - a parlamenti választásokkal ellentétben - az EP-jelölteknek nem kellett kauciót letétbe helyezniük. Az EP-szavazólap elején az a hat párt található, amelyiknek jelenleg is van EP-képviselője, utánuk másik 9 EP-képviselet nélküli párt, majd a nyolc független jelölt következik.

Pénteken kezdődik a választási kampány, amelyre jelöltenként legfeljebb 2,125 millió lejt szabad költeni, a kampányfinanszírozást pedig a választási hatóság utólag ellenőrzi. Egy teljes listát indító romániai párt tehát nem költhet többet 68 millió lejnél EP-kampányára. A kampány május 24-én reggel 7 órakor, vagyis a szavazóhelyiségek megnyitása előtt 24 órával ér véget, mert Romániában a voksolást egynapos kampánycsend előzi meg.

Az EP-választás napján a szavazóhelyiségek Romániában és az ország külképviseletein 7-től 21 óráig tartanak nyitva.

Romániában - az uniós ajánlás ellenére - az EP-voksolás napján időközi parlamenti választásokat is tartanak hat választókerületben. Az ország 42 megyéje közül kilencben helyhatósági választást is szerveznek május 25-én.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: