2016-11-19 14:24:15• hírek • Agerpres.ro

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy korábbi államtitkárt

A Bukaresti Ítélőtábla határozata alapján előzetes letartóztatásba helyezték Adrian Sanda volt államtitkárt, a törvénytelenül odaítélt forradalmárigazolványok ügyében.

Ugyanabban az ügyben öt további személyt is előzetes letartóztatásba helyeztek: Corina Denisa Tănaset, a forradalmárok államtitkárságának főtitkárát, Cristina Valentina Cechi osztályvezetőt, Mihail Valentin Gadină felügyelőt, Ionel Iosefet, egy bukaresti forradalmár szervezet vezetőjét és Gheorghe Neagut. 

Andrea Dragomirt, a forradalmárok parlamenti bizottságának alkalmazottját háziőrizetbe helyezték. 

Adrian Sanda volt államtitkárt rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali hatalommal való visszaéléssel, a többieket hivatali hatalommal való visszaéléssel, befolyással való üzérkedéssel és okirat hamisítással vádolják. 

Az ügyészek szerint 2014-ben teljesen megváltoztatták a 2004/341-es törvényt, amikor bevezették a forradalom meghatározó harcosa státuszt, amely olyan személyeknek jár, akik döntő módon befolyásolták a forradalom kitörését és olyan településeken aktiváltak, ahol sebesültek, vagy áldozatok voltak. 

Ez utóbbi kitétel miatt többen kérték, hogy bővítsék ki azon települések lajstromát, ahol Ceauşescu elmenekülése előtt áldozatok voltak, és ezt az államtitkárság alkalmazottai - Adrian Sanda, Doina Tănase, Cristina Valentina Cechi - meg is tették. Így került fel a listára Déva, Buzău, Brăila, Târgovişte és Herkulesfürdő. 

Ezt kihasználva 290 ember kapta meg a forradalom meghatározó harcosa címet, és a 2015. január elseje óta az ezzel járó havi 2.020 lej illetményt, amellyel eddig 12.887.600 lejes kárt okoztak a költségvetésnek. 

Az ügyészek szerint a módosítás után megyei és országos szinten többen bizonyos pénzösszegek felajánlásával szerezték meg a forradalom meghatározó harcosa címet és az ezzel járó anyagi előnyöket. (AGERPRES)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: