2012-10-05 14:54:11• hírek • Szatmár.ro

Élőzenés táncház lesz a Kölcseyben

A negyvenéves táncház-mozgalom előtt tisztelegnek a MADISZ tagjai: élőzenés táncházat szerveznek október 13-án.

Negyven évvel ezelőtt, 1972. május 6-án a budapesti VI. kerületi Liszt Ferenc téren, az akkori Könyvklubban (ma az Írók Boltja) kezdődött a táncházmozgalom. Négy néptáncegyüttes, a Timár Sándor vezette Bartók Béla, a Novák Ferenc vezette Bihari János, valamint a Vasas és a Vadrózsák megtartotta Magyarország első táncházát. A negyvenéves
magyar táncház-mozgalmat novemberben az UNESCO a szellemi kulturális örökség átadásának követendő modelljeként vette nyilvántartásba. Az ENSZ kulturális szervezete felismerte: a néptánc ugyanolyan fontos eszköze a kulturális örökség átmentésének, mint az irodalom vagy a képzőművészet.

Szatmárnémeti leglelkesebb táncház-szervezőit, a Szatmárnémeti MADISZ tagjait örömmel tölti el, hogy Szatmár megyébe is egyre több helyen: óvodákban, iskolákban tanítanak néptáncot. A néptánc közösségformáló erővel bír, tánc közben a fiatalok megtanulnak alkalmazkodni a másikhoz, eközben megismerik gyökereiket. A néptánc és a népdalok erősítik a lelket és nevelnek.

A negyvenénes táncház mozgalom előtt tisztelegve a Szatmárnémeti MADISZ élőzenés Táncházat szervez október 13-án 17.00-20.00 órák között, gyermekeknek és felnőtteknek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium földszinti termében. A szervezők szeretnének alkalmat biztosítani minden generációnak arra, hogy érdeklődését a néptánc, népzene iránt kielégíthesse. Azoknak, akiknek életük részévé vált a néptánc, tudásuk bővítésére, a gyakorlásra, azoknak akik még nem a szerelmesei a
néptáncnak lehetőséget arra, hogy megismerkedhessenek vele és ezáltal szerepet vállaljanak hagyományaink őrzésében.

A tanévet követve minden hétfőn (oktatási napok) Táncház van a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. Részletek a www.madisz.datec.ro honlapon. A Táncházak támogatója a Communitas Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és Szatmár Megye Tanácsa. A Táncházba a belépés ingyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: