2006-08-06 11:44:32• hírek • Noemi Brigitta Boros

Leptospirosis

A betegség, amelyet a kutyák a rágcsálókon keresztül kaphatnak el.

Az Állatbarát rovat eheti számában a leptospirosis nevű fertőző betegsédről beszélgettünk Dr. ifj. Molnár Zsolt állatorvossal.

Dr. ifj. Molnár Zsolt elmondása szerint, a leptospirosis ma már ritkábban előforduló betegség, a kutyák egymás vizeletétől és más állatfajoktól, főleg rágcsálóktól (pl. patkányfogó kutyák) kaphatják el. A fertőzés főleg a kölyköket és az 1–2 évnél fiatalabb kutyákat veszélyezteti, idősebb kutyákban inkább a betegség idült formája jelenik meg. A betegség lappangási ideje körül-belül egy hét.

A leptospirosis tünetei a következők: láz, étvágytalanság és sárgaság, elesettség, hányás és hasmenés. A néhány napig tartó magas lázat követően a nyálkahártyák, a hasalji bőr és a combok belső felületének a bőre is sárgára festődik, a vizelet barnás színű lesz az epefestéktől, tapintásra a máj és a vese fájdalmas, ezek a szervek be is gyulladhatnak.

Leptospirosis esetén előfordulhatnak fekélyes pontok a szájban, ezek begyulladhatnak, idős kutyáknál pedig gyakori a veseelégtelenség, ami sok esetben már visszafordíthatatlanná teszi a kutya állapotát. A megfertőződött kutya kezelés nélkül elpusztulhat. A heveny esetekben antibiotikummal lehet megpróbálni kezelni a beteg állatokat, a veseelégtelenség tüneteit mutató kutyák rendszerint a kezelés ellenére is elhullanak. A megelőzés legfontosabb módja a kutya beoltása, mind kölyök-, mind idősebb korban. Fontos tudni, hogy a leptospirosis emberre is veszélyes betegség, így emiatt is elengedhetetlen kedvenceink évenkénti oltatása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: