2010-02-15 12:04:28• hírek • Gozner Gertrud

Elővigyázatosságra int a Közegészségügy

A hideg időjárás ellenére már két személy halt meg a tipikusan a nyári időszakban felbukkanó súlyos betegségben, a leptospirózisban - derül ki a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményéből. A halálesetek aggodalommal töltik el a hatóságot, és fokozottabb elővigyázatosságra szólítják fel a megye lakosságát.

Az első haláleset január második felében történt, a másodikra február elején került sor. Ez utóbbinak egy ötven év alatti nő volt az áldozata, akin már a dialízis kezelés sem segített, és a fertőzés következtében fellépett veselégtelenségben elhunyt.

A közegészségügyi igazgatóság statisztikái szerint az elmúlt években sikerült drasztikusan lecsökkenteni a megbetegedések számát, és a halálozások is eltűntek a megyéből. Pár évvel ezelőtt még nyolcvan fertőzést regisztráltak, tavalyelőtt már csak 33 esetet jegyeztek fel, 2009-re a megbetegedések száma tíz eset alá csökkent. Halálesetet pedig már évek óta nem jelentettek a megyében. Az igazgatóság az idei elhalálozásokon kívül még három fertőzésről tud a megyében, szerencsére ezeknek a pácienseknek sikerült felépülniük a kórból.

A közegészségügyi igazgatóság ezúttal felhívja a lakosság figyelmét, főleg azokét, akik egyben háztáji gazdálkodók is, hogy fokozottan ügyeljenek a személyes higiéniára, mossanak gyakrabban kezet, főleg ha rágcsálók jelenlétét észlelik. Ugyanis a leptospirózist a rágcsálók terjesztik, de ők maguk nem betegszenek meg tőle. Az ember akkor kaphatja el, amikor fertőzött állatokkal, vizeletükkel, vagy azzal fertőzött földdel illetve vízzel kerül kapcsolatba.

A betegség egy-két hetes lappangási idő után az egész szervezetet megbetegíti: a szem kötőhártyájától a vesékig, a májtól az izmokon át a szívig. Ennek megfelelően a tünetek vegyesek: láz hidegrázással, fejfájás, izomfájdalom, hányinger, hányás, kötőhártyavérzés. Szinte minden más panasz és jel is előfordul: nyirokcsomó- és máj-megnagyobbodás, kiütések, vérnyomásesés, szívritmuszavarok.

A leptospirózist mezőgazdagságban, csatornákban és vágóhídon dolgozók foglalkozási betegségének tartják, a legtöbb ember mégis más jellegű szabadtéri tevékenység során fertőződik, például szennyezett vízben való úszás vagy fürdőzés során.

A hatóság szerint, hogy elkerüljük a fertőzést, a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, akárcsak a sörös- és üdítőitalok dobozait, valamint a konzerveket is. Zárt cipő és csizma viselése szükséges a mocsaras helyeken, réteken, valamint gondos kézmosás, illetve védőkesztyű használata ajánlott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: