2016-09-13 16:57:06• hírek • MTI

UEFA - A szlovén Ceferin a szerdai elnökválasztás esélyese

Aleksander Ceferin az esélyese az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdai, athéni elnökválasztásának.

Miután az UEFA jelenlegi első alelnöke, a spanyol Ángel María Villar egy héttel ezelőtt visszalépett, a szlovén szövetséget 2011 óta irányító, 48 éves jogász egyetlen ellenfele a holland szövetség elnöke, Michael van Praag lesz.

Ceferin június elején jelentette be, hogy pályázik az elnöki posztra. Azóta többek között a magyar, a német, a francia, az albán, a bosnyák, a bolgár, a horvát, a görög, a ciprusi, a montenegrói, az orosz, a macedón, a román, a szerb, az olasz és a török szövetség is jelezte, hogy őt fogja támogatni, csakúgy, mint négy észak-európai ország futballszövetsége.
Van Praag mellett eddig egyedül az angolok álltak ki nyilvánosan.

A visegrádi országok labdarúgó-szövetségeinek augusztusi, budapesti találkozóján mindhárom jelölt ismertette programját. A konferencián - amelyen Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, Ausztria, Liechtenstein és Svájc sportági tisztségviselői voltak jelen - Ceferin, Van Praag és Villar szóban és írásban mutatta be elképzeléseit.

Ceferin augusztus végén a korrupció, a doppingolás és a fogadási csalások visszaszorítását nevezte legfőbb céljának. "Arra fogok törekedni, hogy megvédjem sportágunk integritását és biztosítsam a megfelelő környezetet minden résztvevő számára" - közölte. Hozzátette: olyan sportszervezetté akarja alakítani az UEFA-t, amely mintaként szolgálhat más sportágaknak is, valamint biztosítani akarja a fenntartható fejlődés feltételeit.

Kijelentette: hisz benne, hogy olyan új ötleteket és felfogást tud vinni az európai szövetségbe, amelyre a kontinens labdarúgásának a jövőben szüksége lesz. Az elnökjelölt optimista a választással kapcsolatban, szerinte Európa minden részéről széles a támogatottsága.

Később elárulta: nagyszerűnek tartja az új, 24 csapatos Európa-bajnoki rendszert, ezért biztosan nem változtatna rajta. "Az Európa-bajnokság 24 csapattal remek, a drukkerek között is sikert aratott, igaz, talán egy kicsit hosszú így a torna. A mostani formájában ráadásul a kisebb országoknak is több lehetőségük van kijutni rá" - mondta Ceferin.

A szlovén jelölt elárulta: úgy érzi, jó helyzetből várja a szerdai választást, ám nem akarja elbízni magát. "Úgy érzem, én vagyok az esélyes, ugyanakkor még senki nem nyert addig, amíg nem választották meg" - jegyezte meg Ceferin. További tervei közül kiemelte, hogy az UEFA elnökeként elsődleges kérdésként kezelné a stadionokon belüli biztonság megoldását. Szerinte az UEFA a továbbiakban nem tehet úgy, mintha nem létezne ez a probléma. Ezzel kapcsolatban a nyári, franciaországi Eb-n történtekre is emlékeztetett, amelyen több mérkőzésen is botrányos jelentek játszódtak le a lelátón.

A szavazáson mind az 55 nemzeti szövetség képviselője részt vesz, és a két jelölt közül az nyer, aki a voksok több mint 50 százalékát megkapja. Ha ez tartózkodások miatt nem valósul meg, akkor a második körben az egyszerű többség dönt. Ha netán ezután sem lehet győztest hirdetni, akkor sorsolásra kerül sor.

Elnökválasztásra azért van szükség, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai biztossága decemberben Michel Platini alelnököt, az UEFA első számú vezetőjét "összeférhetetlenség" és "hűtlen kezelés" miatt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A francia sportvezető májusban - miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem mentette fel őt, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását - szóban lemondott posztjáról, később pedig jelezte, hogy mindezt Athénban hivatalosan is megteszi majd - ehhez megkapta a jóváhagyást a FIFA etikai bizottságától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: