2011-08-20 11:44:09• hírek • MTI

Először tárták fel a római kor előtt épült várost

Először fedeztek fel Nagy-Britanniában egy valószínűleg a római kor előtti időkből származó várost, amely arról tanúskodik, hogy a vaskori társadalmak jóval civilizáltabbak voltak, mint ahogy azt korábban gondolták a szakemberek.

A dél-angliai Berkshire grófság határához közel fekvő Silchester nevű falu közelében feltárt maradványok szerint a város időszámításunk előtti lakosságának kezében importált bor és olívaolaj is megfordult. A különleges lelet átírhatja a történelemkönyveket, amelyek szerint csupán a rómaiakkal érkezett meg a civilizáció a szigetországba.

A Readingi Egyetem régészeként dolgozó Mike Fulford szerint a leletek azt mutatják, hogy a vaskori Silchester lakói már jóval a rómaiak megérkezése előtt egyfajta városiasodott életformát folytattak.

"Nehéz lenne jelentős különbségeket találni a város vaskori lakosságának és az időszámításunk előtti 1. században érkező megszállóinak életmódja között" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. A vaskori Britanniában Silchester városa a kelta Catuvellauni törzs vezetőjének, Caracatusnak volt az erődje (valószínűleg a korai urbanizáció egyik fontos állomását jelentő oppidum volt).

A törzsfőnököt a római hatalom elleni brit ellenállás hősi alakjaként tartják számon. A megszállást követően a várost a római hadsereg használta és a bizonyítékok szerint az új épületeket szinte azonnal ráépítették a vaskori településszerkezetre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: