2010-06-20 08:47:30• hírek • Szatmár.ro

Először rendezték meg a Vetési Albert Napokat

Emléktáblát avattak a szülőfaluban Vetési Albertnek, szombaton sportrendezvényeket tartottak.

Péntek este a tudományos tanácskozással kezdődött Vetési Albert Napok a középkor jeles egyházi és diplomáciai személyiségének szülőfalujában, Vetésen folytatódtak. A református templomban megtartott ökumenikus istentiszteletre igen szép számban egybegyűltek a helyi és szatmárnémeti, valamint magyarországi hívek. Nt. Sipos Miklós, református, Nt. Pallai Béla, görög-katolikus esperesek és Nm. és Ft. Schönberger Jenő, püspök imái között Nt. Bartha Gyula, a magyarországi Szatmár megye református esperese, csengeri lelkész tartott istentiszteletet. A lelkipásztor Vetési Albertről elmondta: tevékenysége, szolgálata mögött az áll, hogy Isten kiválasztotta őt, ugyanúgy, mint a bibliai Mózest. A mai világban hozzá hasonló tevékeny, és hittel imádkozó emberekre lenne szükség - momdta el.

A Szatmári Református Egyházmegye lelkészi kórusa (karvezető: Higyed Gyöngyi) énekszámai közben szavalatok hangzottak el, majd a világi szónokok következtek. Reiner Pál, magyarországi történész Vetési Alberttel kapcsolatos kutatásait ismertette, Muzsnay Árpád a megjelentek üdvözlését követően rámutatott: a méltatlanul háttérbe szorított Vetési Albert emlékének az ápolása a jövőben is tartalmas ünneplésre ad majd alkalmat.


Érdeklődőkkel telt meg a Vetési Református Templom
Érdeklődőkkel telt meg a Vetési Református Templom


Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja szerint Mátyás király diplomatája, az egykori veszprémi püspök már abban a korban európai személyiség volt. Csehi Árpád Szabolcs Seszták Oszkár, itteni és a szabolcs-szatmári megyei tanácselnökök, Varga Attila és Tilki Attila, parlamenti képviselők egyaránt a ma emberének szóló üzeneteket fogalmaztak meg Vetési Albert méltatása során, Vetés nevében Juhász Lajos, Csenger nevében Apáti György polgármester beszélt. A református templom falán elhelyezett, négy nyelvű - magyar, román, angol, német - emléktáblát Csehi Árpád és Seszták Oszkár leplezték le, majd koszorúzás következett.

A Vetési Albert Napok keretében szombaton a Vetési Albert Kultúrkör érdekes versenyeket és vetélkedőket szervez-szervezett a helyi lakosok számára. Így délelőtt a Csengeri utcában az 1500 méteres „maratoni futáson" vehettek részt az érdeklődők, majd az autóelhúzásból, homokkal teli veder cipeléséből, súlytartásból, rönkcipelésből, betonkockák elhordásából álló, a Vetés Legerősebb Embere elnevezésű megmérettetés következett, amelyre tizenketten neveztek be, fiatalabbak, illetve egy hatvanon túli versenyző - igaz, Anti bácsi nem ment volna át a doppingteszten, és nem is bírta a végéig. A végén a szkanderezést is kipróbálhatták a résztvevők. A legjobban szereplőket a Vetési Albert Kultúrkör elnöke, Török József, oklevéllel és kupákkal jutalmazta.


Versenybe száltak a település legerősebb emberei
Versenybe száltak a település legerősebb emberei


Vetési Albert Napok, sportesemények

Futóverseny, kicsik: 1. Sczwarchkopf Erik, 2. Bajor Patrick, 3. Nagy Attila

Futóverseny, nagyobbak: 1. Nagy Anita, 2. Hudák Alina, 3. Páter Andor

1500 méteres futás, felnőttek: 1. Varga Tibor, 2. Orosz Richard, 3. Takács Levente

Vetés Legerősebb Embere: 1. Milac Cristian, 2. Lakatos Endru, 3. Varga József

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: