2018-02-10 07:58:26• hírek • MTI

Először növesztettek emberi petesejtet laboratóriumban a teljes érésig

Brit és amerikai tudósok először növesztettek emberi petesejtet laboratóriumban a petefészekszövetben a legkorábbi fázistól egészen a teljes érésig.

A Molecular Human Reproduction című szaklap legfrissebb számában közölt tanulmány szerzői azt írták, hogy eredményeik segítségével a jövőben a meddőség új gyógymódjait, valamint regeneratív, vagyis saját őssejtet felhasználó terápiákat fejleszthetnek ki.


Korábbi kísérletekben egerek petesejtjeit növesztették laboratóriumban olyan érettségig, amelyben élő utódot tudtak létrehozni. Valamint emberi petesejtet is növesztettek már viszonylag érett állapotig.


Az edinburgh-i kutatókórházban és a New York-i Humán Reprodukciós Központban végzett új kutatás az első, amelyben az emberi testen kívül növeltek petesejtet a legkorábbi fázistól a teljes érésig. A kutatás egyik vezetője elmondta, hogy ezzel a lépéssel szélesedhet a rendelkezésre álló termékenységi kezelések skálája. Most a petesejt fejlődését elősegítő feltételeket optimalizálják és tanulmányozzák a szakemberek. A fókuszban többek között az áll, hogy mennyire egészségesek a kifejlett sejtek.


Független szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy sok a munka addig, amíg a laboratóriumban növesztett petesejt készen állhat arra, hogy spermiummal megtermékenyítsék és egészséges embrió fejlődjön belőle.

Darren Griffin genetikus, a Kenti Egyetem professzora szerint amennyiben javítják az eljárás biztonságát és sikerességi arányát, akkor segíthet az orvostudomány többek között a rákbetegeknek termékenységüket megőrizni a kemoterápia ellenére. Sőt ezek az új forradalmi eredmények segíthetnek a tudósoknak abban, hogy még pontosabban megértsék az emberi élet legkorábbi szakaszának biológiáját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: