2011-11-16 16:55:52• hírek • Kocsis Zoltán

Először járt Szatmáron a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövete

Akár történelminek is nevezhetnénk a szerda délutánt, hisz először fordult elő, hogy Pieter Andries Swanepoel személyében Szatmárnémetibe látogatott a Dél-Afrikai Köztársaság bukaresti nagykövete.

A diplomata előbb az Ipari és Kereskedelmi Kamarában helyi vállalkozókkal, majd Ilyés Gyulával, Szatmárnémeti polgármesterével, végezetül pedig Radu Giurca prefektussal és Pataki Csaba alprefektussal folytatott megbeszélést. Utóbbi találkozó után sajtótájékoztató keretein belül a prefektus elmondta, hogy dél-afrikai partnerével „gazdasági kapcsolódási pontokat kerestek".

Swanepoel említést tett arról, hogy országa és Románia pontosan húsz évvel ezelőtt, az apartheid-rendszer megbukása után vette fel a diplomáciai kapcsolatot. Pretoria a kilencvenes évek végéig tartott fenn nagykövetséget Bukarestben, majd bezárta azt, mivel figyelmét az afrikai országok felé irányította. Három éve viszont ismét működik a külképviselet és azóta a romániaiaknak nem kell Budapestre utazniuk dél-afrikai vízumért. A nagykövet elmondta továbbá, hogy Dél-Afrikában mintegy 1500 romániai él, míg Romániában egy „kis lélekszámú" dél-afrikai kolónia található. A romániai piacon két nagy dél-afrikai vállalat van jelen. Az egyik a többek között az Ursus és Timisoreana söröket gyártó SABMiller, amely a világ második legnagyobb sörtermelője és több, mint 60 országban van jelen, a másik pedig a johannesburgi tőzsdén bejegyzett New Europe Property Investment (NEPI) pénzügyi társaság. Ketten összesen több, mint 700 millió euró befektetést eszközöltek Romániában.

Swanepoel elmondta, hogy Szatmár stratégiailag fontos pont Dél-Afrika számára, akárcsak Konstanca. Elmagyarázta, hogy az elsősorban Durbanból Európa felé kiinduló hajók korábban Rotterdam és Hamburg által érték el a kontinenst, ám a Szuezi-csatornán áthaladva Konstancáig öt napot is meg tudnak spórolni.

Az idei év első hat hónapjában 170%-al nőtt meg a Dél-Afrika felé irányuló román export és Swanepoel biztosított arról, hogy Dél-Afrikában is nagy az érdeklődés Románia iránt. Arra az újságírói kérdésre, hogy Szatmár megyében milyen potenciális befektetési lehetőséget találhatnak a dél-afrikai cégek, azt a kitérő választ adta, hogy a politika a jó kapcsolatok kialakításáért felelős, a befektetésekről viszont a privát szféra dönt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: