2011-06-25 10:51:22• hírek • MTI/APA/AFP

Előrelátóbbak a karcsú nők

A karcsú nők előrelátóbbak, a túlsúlyosak viszont intenzívebbek, mint a normál súlyúak.

A lipcsei Max Planck Intézet (MPI) kutatói vizsgálataik során azonban megállapították, ezek a különbségek vékony és túlsúlyos férfiak esetében nem figyelhetők meg. Ebből arra következtetnek, hogy a férfiaknál és a nőknél a túlsúly különböző hatással van az agyi struktúrára és a döntésekkor jellemző viselkedésre.

A túlsúly a nők és a férfiak esetében is változásokat idéz elő azokban az agyi régiókban, amelyek részt vesznek a jutalmazási ingerek feldolgozásában és a telítettségérzés kialakulásában. De csak a nőknél történnek változások azokban a régiókban, amelyek a viselkedés kontrollálásában fontosak.

A vizsgálat során normál- és túlsúlyos résztvevők szerencsejátékot játszottak. A túlsúlyos nők mindig a rövidtávon vonzónak tűnő, de hosszútávon veszteségekhez vezető döntéseket hoztak. Ez a férfiakra is jellemző volt - függetlenül a súlyuktól. Egyedül a karcsú nőkre volt jellemző az előrelátás. Az MPI szerint ezek az új ismeretek sokat segíthetnek a túlsúly és elhízás kezelését megcélzó terápiák specializálásában.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: