2019-03-15 09:03:45• hírek • Szatmár.ro

Előrelátóan gazdálkodott Pusztadaróc, nem állt le az élet a költségvetés hiányában

A municípium melletti községben nincs okuk a panaszra. A költségvetés körüli viszontagságok ellenére is folytatták az egyik legnagyobb önfinanszírozású beruházást, és a közösségi életre is jutott a tartalékokból.

Nem sokkal a Vőfélytalálkozó és a Farsangi Bálok után kerül megrendezésre a március 15-i megemlékezés, melyet Pusztadarócon és Szamosdarán is megszerveznek. Darócon pénteken 11:00 órakor iskolai megemlékezést tartanak. Vasárnap 9:30-kor kezdődik az istentisztelet a helyi református templomban, majd koszorúzás következik a Pusztadaróci Általános Iskola tanulóinak műsorával kísérve. Az ünnepségen Gaman Mihály polgármester mond beszédet. A helyi hagyományokhoz híven Darán is sor kerül az istentiszteletre vasárnap 11:30-tól, melynek a református templom ad helyet. A koszorú elhelyezésével egy időben a Darai Általános Iskola növendékeinek előadását tekinthetik meg a résztvevők. Gaman Mihály itt is köszönti a megemlékezőket.

 

Nem hiába jut mindenre a községben az országos költségvetés hiányában. Az önkormányzat szerencsére 2018-ban ügyesen gazdálkodott. Ennek köszönhetően folytatódhat az egyik legnagyobb saját forrású beruházás, a járdák és az árkok modernizálása 3 településen. Gaman Mihály szerkesztőségünknek elmesélte, mennyire jól állnak ezzel a megvalósítással. Minden a tervek szerint halad. A tavalyról megmaradt összegből probléma nélkül folytathatja a két megbízott cég az építést. Egyelőre 7 pusztadaróci, 7 szamosdarai utca járdáit és árkait tervezték rendbe tenni, illetve az egész atyai gyalogút-hálózatot a vízelvezetőkkel.

 

Annak érdekében, hogy mindenre fussa, a település önkormányzata nyilvános árverést írt ki összesen 9 telekre, melyek Pusztadaróc település első utcájában találhatóak. (Szatmárnémeti felől érkezve jobbra az első utca.) Az területük 700 és 900 négyzetméter közé tehető, egyetlen telek nagyobb ezeknél, 1500 négyzetméteres. Az alap kikiáltási ár 12 euró/négyzetméter, melyet egy hivatásos értékbecslő állapított meg. A porták előtt a gázvezetéken kívül minden közmű megtalálható: villany, vezetékes víz, csatorna és internet egyaránt. Azé lesz a terület, aki a legmagasabb árat adja érte – a licitre március 28-án kerül sor. Erre a hivatkozásra kattintva tudhatnak meg többet az árverésről.

 

Az árverésből befolyó összeg is hozzájárul a község beruházásainak megvalósításához. A járdák és az árkok modernizálásán kívül más nagyobb építkezést egyelőre nem indítottak el, hiszen ilyen szintű pénzügyi bizonytalanság mellett lehetetlen lett volna a kivitelezés. Gaman Mihály szerint az eddigi években 5-7%-os hibahatárral megsaccolható volt a következő évi anyagi keret, 2019-től azonban teljesen felborult a leosztás rendszere. Bonyolulttá, szinte kiismerhetetlenné vált a pénzügyminisztérium számítási metódusa. Március közepét írjuk, és 30%-os tévedési lehetőséggel sem kalkulálhat a település vezetőtestülete.

 

A bizonytalanság ellenére Pusztadaróc községe egyetlen betervezett fejlesztésről sem mondott le, talán ez a lehető legfontosabb hír a helyi lakosság számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: