2010-07-07 10:24:18• hírek • MTI/Reuters

Előrehozott döntő, magyar asszisztálással

Sokan a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság előrehozott fináléjának tekintik a német-spanyol elődöntőt, melyet a két csapat szerda este 21:30 órától vív magyar irányítás mellett, az ütközetet ugyanis Kassai Viktor vezeti.

A vélemények megoszlanak arról, hogy a szerbek elleni csoportmérkőzéses kisiklás (0-1) óta megállíthatatlan németek nyernek-e, s kerülnek egészen közel ahhoz, hogy történetük negyedik vb-elsőségét is megszerezzék, avagy az Európa-bajnoki címvédő, ám valós tudásukat jobbára csak meg-megvillantó, de a kiugróan jó teljesítménnyel még változatlanul adós spanyolok játszhatnak majd a világbajnoki címért vasárnap este.

Mivel az első elődöntőben Hollandia legyűrte Uruguayt, biztossá vált, hogy a vébék történelmében először európai csapat más földrészen győzni tud. Amennyiben pedig szerda este az ibériaiak legyőzik a germánokat, akkor az is biztossá válik, hogy új ország kerül fel a Jules Rimet kupára: eddig sem Hollandia, sem Spanyolország nem tudott világbajnoki címet szerezni.

"Sokkal nehezebb lesz ellenük, mint volt az argentinokkal szemben 4-0-ra megnyert meccsünkön" - óvott a túlzott várakozástól Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya, hangsúlyozva, hogy a spanyol együttes két-három esztendeje összetételében állandósult, összeszokott, nagyszerű játékosokból ötvözött gárda.

"Spanyolország válogatottját nem egyetlen Messi alkotja, hanem több Messiből áll, s különösen támadásban van jó néhány olyan bevethető futballistája, aki egyedül is képes eldönteni egy meccset. Spanyolország nem Anglia, s nem is Argentína, melyek súlyos hibákat követtek el ellenünk - fejtegette Löw. - A spanyolok nagyon ritkán rontanak, s velünk szemben is csak akkor fognak, ha rá tudjuk kényszeríteni őket."


Toni Kroos fontos szerepet játszhat a spanyolok ellen
Toni Kroos fontos szerepet játszhat a spanyolok ellen


 

A spanyolok sem csupán udvariasságból dicsérték szerdai riválisukat, a játékosok és szövetségi kapitányuk, Vicente del Bosque főleg azt emelték ki, hogy Löw eredményesen építette ütőképes alakulattá az új tehetségeket és a tapasztalt futballistákat.

"Nyílt, folyamatos és akciódús mérkőzést várok, mivel a németek is a gyors támadófutballt játsszák, az offenzív stílust képviselik" - mondta Del Bosque.

A németeknél Löwnek meg kell lelnie a sárga lapok miatt hiányzó ifjú támadó, Thomas Müller helyettesét, aki Toni Kroos vagy Piotr Trochowski lehet, de rendbejöhet a kezdősípszóig a jó ideje sérült Cacau, s az újonc középpályás, Sami Khedira is. A spanyoloknál sérülés miatt várhatóan nem kell senkit nélkülöznie a kapitánynak, s csatába dobhatja a vállával bajlódó középpályását, Cesc Fabregast is, aki fájdalomcsillapítókkal, beinjekciózva is kész vállalni az elődöntőt.

A párharc további kérdése lehet, hogy az öt góljával vb-listavezető spanyol David Villa gyarapítja-e dél-afrikai gyűjteményét, illetve hogy a pillanatnyilag 4 találatos Miroslav Klose tovább javít-e pozícióján. A német csatár nemcsak minden idők legeredményesebb német vb-szereplőjévé léphet ugyanis elő, hanem az öröklajstromnak is az élére ugorhat, merthogy jelenleg 14 góljával a második a korábban 15-ig jutott brazil Ronaldo mögött.


Fabregas vállfájdalmai ellenére is bevethető
Fabregas vállfájdalmai ellenére is bevethető


 

Ami a statisztikát illeti, a két válogatott 1935 óta 20-szor mérkőzött egymással, s hat döntetlen mellett nyolc német és hat spanyol siker született. A legutolsó két összecsapást a spanyolok nyerték, akik 2003-ban 3-1-re győztek, a 2008-as Európa-bajnokság döntőjében pedig 1-0-ra - a most is jelenlévő, viszont eddig gólképtelen Fernando Torres révén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: