2015-11-04 14:56:59• hírek • Szatmár.ro

Pataki: Más politikai stílusra vágynak az emberek

Pataki Csabát, a Szatmár Megyei RMDSZ elnökét és a szenátusi RMDSZ-frakció helyettes vezetőjét kérdeztük Victor Ponta kormányfő lemondásáról és annak következményeiről.

Pataki Csaba Kelemen Hunor fél évvel ezelőtti szavait idézte, miszerint Pontának az ellene elindított bűnvádi eljárással egy időben kellett volna lemondania. "Eltelt fél év és most érkezett el a pillanat, amikor a korrupcióval vádolt kormányfő a legkisebb politikai veszteség nélkül tudott lemondani. A tragikus események kitűnően elterelik a figyelmet a hiteltelenségéről. Csak annyit mondhatok: jobb később, mint soha" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Pataki.

A megyei RMDSZ-szervezet elnöke szerint az emberek őszinte felháborodása nem biztos, hogy ennyivel beéri. "Más politikai stílusra vágynak az állampolgárok: egy emberbarátibb, őszintébb politikára vágynak." Pataki szerint nem lehet az embereket 100-200 lejes fizetésemeléssel megvenni. Jobban értékelik a tényleges törődést az állam részéről. Jobban működő közszolgáltatásokat akarnak és a mindennapos korrupció megszüntetésére vágynak a legjobban.

Pataki Csaba szerint négy forgatókönyv lehetséges most a romániai nagypolitikában. Folytathatja munkáját a kormánykoalíció, ezt azonban sokan ellenzik. PNL-s kisebbségi kormány alakulhat, szakértői kormány veheti át a hatalmat, illetve előrehozott választások is lehetnek.

Stabilitásra van szükség

A politikus szerint mindenkinek az az érdeke, hogy ne mélyüljön el a kormányválság és mielőbb legyen kormánya Romániának - a bizonytalanság ugyanis a lakosság mindennapi életére is hatással lehet: például hirtelen megnőhet az euró árfolyama. A következő választásokig mindenképpen egy felelősségteljes és stabil kormánynak kell vezetnie az országot.

Jó néhány nappal ezelőtt már kitűztek egy SZKT-ülést november 7-ére. Az esetleges kormányzati szerepvállalásról is ezen születhet majd döntés, hiszen az RMDSZ kis parlamentje a dőntő ebben az ügyben. "Ha a szerepvállalás mellett döntünk, akkor mindenkivel tárgyalóasztalhoz ülünk, de a labda most Klaus Iohannis térfelén van, hiszen ő nevezi meg a miniszterelnököt" - mondja Pataki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: