2013-07-31 14:17:44• hírek • MTI

Eloltották a parajdi sóbányában keletkezett tüzet

Szerda hajnalra eloltották a parajdi sóbányában előző nap keletkezett tüzet, sérülés nem történt, de a turisták még néhány óráig nem térhetnek vissza a gyógykezelésre kialakított tárnákba - közölte az MTI-vel szerdán Sebestyén József főmérnök.

Kedden mintegy nyolcszáz látogatót evakuáltak Székelyföld egyik leglátogatottabb idegenforgalmi létesítményéből, amikor néhány szinttel az idült légúti betegségek kezelésére 120 méteres mélységben kialakított kezelőközpont alatt füstöt észleltek. A főmérnök szerint a tűz rövidzárlat miatt keletkezhetett.

"Ez egy szűk, kétszer kétméteres szellőztető tárna, ebben volt egy földréteg, amely fel volt fával dúcolva mintegy tíz méteren. Ez a szerkezet gyulladt meg, leégett és összedőlt. Azért volt nehéz eloltani a parázstömeget, mert nagy volt a hő. Ötven palack poroltó nem ért semmit, aztán gyorsan (...) elárasztottuk azt a részt vízzel" - ecsetelte a 12 órát igénylő oltást a főmérnök.
Hozzátette: sikerült elkerülni a pánikot, a kezelőrészlegen nem volt füst, amikor észlelték a bajt, több látogatót már nem engedtek le, a bányában tartózkodókat pedig mintegy félóra alatt "óvatosan" kiterelték.

"Folyik a szellőztetés, a termek átmosása friss levegővel. Hogy mennyire vette be a fal a szagokat és mikor tisztul ki, nem tudom: remélem, hogy holnap reggel már látogatható lesz" - mondta szerdán az MTI-nek Sebestyén József.

A parajdi sóbányában, ahol Európa legnagyobb sótartaléka található, a július-augusztusi csúcsidényben napi háromezer ember is megfordul, a látogatók felét teszik ki azok, akik naponta több órás gyógykezelésre járnak a sótárnákba. Számukra a kiesést a sóbánya megtéríti - ígérte a főmérnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: