2012-07-08 17:14:33• hírek • Kocsis Zoltán

Előkészületek a július 29-i népszavazásra

Péntek késő délután a román parlament két háza úgy döntött, helyt ad a kormány kezdeményezésének és támogatja Traian Basescu köztársasági elnök tisztségéből való felfüggesztését. A kormány július 29-ét jelölte meg a népszavazás időpontjának, Románia állampolgárai ekkor dönthetnek Basescu sorsáról.

Eugeniu Avram, Szatmár megye prefektusa felszólította az önkormányzatok és az érintett intézmények vezetőit, hogy kezdjenek hozzá a népszavazás előkészületeihez, méghozzá a szűkös idő miatt haladéktalanul. Korrekt, átlátható és elfogulatlan lebonyolítást követel az érintettektől, a kampányolóktól pedig „európai hangvételű" tevékenységet követel.

Megalakult a népszavazás lebonyolítását végző és felügyelő Megyei Technikai Bizottság is, amelynek elnöke a prefektus, tagjai pedig a közintézmények vezetői, az Állandó Választási Hatóság megyei vezetője valamint az AGERPRES állami hírügynökség megyei tudósítója.

Vasárnap a Szatmár Megyei Bíróságon megtartott ülésen sorsolás alapján kijelölték a Megyei Választási Iroda elnökét, aki Corina Hotca bírónő lesz.

A népszavazás kapcsán a prefektúra feladati közé tartozik, hogy biztosítania kell a Megyei Választási Iroda számára egy székházat; meg kell határoznia a választási körzeteket; össze kell állítania a választási névjegyzékeket és gondoskodnia kell ezek sokszorosításáról valamint biztosítania kell a szükséges kellékeket. A VOTAT (szavazott) feliratú pecsétekről és szavazást igazoló bélyegekről a Belügyminisztérium gondoskodik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: