2009-07-28 16:55:51• hírek • Ferenczi Noémi

Előkészületek a Florisalnál

Három napos tanácskozást tartanak Konstancán a köztisztaságért felelős vállalatok. A találkozón részt vesz a Florisal igazgatója is.

A szelektív gyűjtésre vonatkozó jogszabályokról, a gyűjtés megszervezéséről tartanak országos szintű tanácskozást Konstancán a köztisztaságért felelős vállalatok - tájékoztatta hírportálunkat Puscas Vasile, a Florisal köztisztaságért felelős vállalat igazgatója.

Országszerte nincs megoldva a szelektív gyűjtés. Sőt, a nyugati országokban sem éli virágkorát a szemét szelektív gyűjtése. A válság miatt egyre nagyobb probléma a szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításának kérdése, ugyanis olcsóbb a nyers alapanyag feldolgozása mint az újrahasznosítás. Romániában más problémák vannak, itt még be sem indult a szelektív gyűjtés - magyarázta Puscas.

A Konstanca-i tanácskozásra főleg azért van szükség, hogy tisztázzuk a szelektív gyűjtésre vonatkozó jogszabályokat. A szemétgazdálkodás számos összetevője nincs megfelelő képen szabályozva ezek által a jogszabályok által, nem tisztázott az sem, hogy ki kit büntethet meg, kinek mi a kötelessége ezzel kapcsolatban.

 

A dolgot megnehezíti az Uniós normákhoz való igazodás. A tanácskozáson jelen lesznek nem csak a minisztérium képviselői, hanem szenátorok, parlamenti képviselők is. Remélhetőleg, sikerül néhány dolgot tisztázni és törvénymódosítást kieszközölni.

A tanácskozás másik fő témája a szelektív gyűjtés megszervezése lesz, mivel ez is problémát jelent a vállalatoknak- tette hozzá Puscas.

Az igazgató kérdésünkre elmondta, semmi remény rá, hogy a kormány szubvenció formájában támogassa a szelektív gyűjtést.

Szatmárnémetiben a lakosság a tervek szerint külön fogja gyűjteni a szerves (nedves) és a szervetlen (száraz) hulladékot.  Az így begyűjtött szemtet szétválogatják, az új modern szeméttelepre kizárólag szerves, lebomló hulladék kerül majd. Azonban addig ki kell épülnie az infrastruktúrának, ami azt jelenti, hogy városszerte közel 200 zárt tároló fog megépülni, melyekben két-két szemteskuka lesz elhelyezve, ezekbe kerül majd a száraz és a nedves hulladék.


Az új hulladéktárolóba csak szerves hulladék kerülhet
Az új hulladéktárolóba csak szerves hulladék kerülhet


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: