2005-09-07 09:34:03• hírek • Szatmar.ro

Előkészületben a közös kormányülés

Október 20-21-én kerül sor Bukarestben a román-magyar közös kormányülésre.

Markó Béla szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes kedden délelőtt a bukaresti Victoria palotában fogadta a Bársony András magyar külügyi államtitkár vezette küldöttséget. A megbeszélésen az októberben sorra kerülő közös román-magyar kormányülés előkészítéséről volt szó.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes rendkívüli jelentőségűnek értékelte az eseményt Romániában és Magyarországon egyaránt, de európai viszonylatban is. Ugyanakkor jelezte, a szimbolikus üzeneten túl fontos, hogy a kormányülésnek minél tartalmasabb legyen a napirendje. "Arra kell törekednünk, hogy tartalommal töltsük meg a kormányülést, fontos, hogy kormányhatározatokat fogadjunk el, regionális határmenti együttműködésről szóló projektek beindításáról, infrastrukturális, környezetvédelmi, művelődési, illetve sajátos kisebbségi kérdésekről döntsünk októberben" - hangsúlyozta Markó Béla. Emellett természetesen tárgyalni fognak az integrációs és a két ország nemzeti fejlesztési tervével kapcsolatos kérdésekről is.

Bársony András elmondta, a magyar és a román külügyi munkacsoport azt tervezi, hogy már ezen a héten tartalmilag is előkészíti a kormányülés napirendjét. Ugyanakkor elmondta, a két ország azzal számol, hogy az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési időszakában Románia tagország lesz, ezért listát készítenek a közös infrastrukturális tervekről, beleértve az út- és vasúti hálózat fejlesztését, a Fekete-tengeri partvidék közös hasznosítását, valamint a természeti katasztrófák által sújtott romániai régiók infrastrukturális megerősítését.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: