2009-03-10 17:52:12• hírek • Szatmár.ro

Előkészítik a leváltásokat

Bár nagyon sok procedurális hibával került napirendre, a Szenátus plénuma hétfő este elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek nyomán egyes intézményvezetők könnyebben leválthatók, a politikai akarat függvényében.

A módosítás értelmében a dekoncentrált intézmények vezetői ezentúl nem köztisztviselők lesznek, hanem politikai alapon nevezik ki és ugyanígy le is válthatják őket, miközben ugyanazon intézmények igazgató-helyettesei továbbra is köztisztviselők maradnak.

A törvény vitáján Cseke Attila frakciótitkár az eljárási hiányosságokra, a szabályzat többszörös megszegésére is felhívta a felsőház tagjainak figyelmét. Elmondta, a törvény szörnyszülött közigazgatási rendszert eredményez, hiszen a köztisztviselők és a politikusok egymásnak adnak majd utasításokat.

 

- A nem politikai tisztséget betöltő prefektus által koordinált intézmények vezetői politikusok lesznek, helyetteseik nem politikusok, mint ahogyan azok az igazgatók sem, akik a minisztériumokból majd irányítják az intézményeket. Ez pedig csak zűrzavarhoz vezethet - mondta a szenátor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy épp azoknak az intézményeknek az élén lesznek politikusok, amelyeket a decentralizáció szellemében át kellett volna sorolni a helyi vagy megyei tanács igazgatása alá.

A jogszabály-módosítást várhatóan hasonló gyorsasággal tűzik a Képviselőház napirendjére is. Amennyiben elfogadják, és nem kétséges, hogy így lesz, mert ez a kormány érdeke, akkor a következő pillanatban máris lecserélhetik a magyar vezetőket is a dekoncentrált intézmények éléről. Tehát leváltják a magyar főtanfelügyelőinket, a munkaügyi vagy pénzügyi igazgatóinkat, annak ellenére, hogy ők ezekbe a tisztségekbe versenyvizsgával kerültek annak a törvénynek az alapján, amely az utóbbi tíz évben szabályozta a köztisztviselők jogállását. De a kormánykoalíció most új törvényt óhajtott alkotni - magyarázta Cseke Attila.

Cseke Attila

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: