2009-05-22 16:15:21• hírek • MTI

Előbb vagy utóbb lesz oltóanyag

Nyár közepére állhat a gyártók rendelkezésére az új típusú influenza elleni oltóanyag előállítása alapjául szolgáló vírus - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, aki Magyarország képviseletében részt vett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken véget érő éves genfi közgyűlésén.

Azt a vírust, amely ellen a vakcina kifejlesztése megkezdődhet, várhatóan május utolsó napjaira állítják elő laboratóriumokban, és a WHO június végén-július elején - a szükséges biztonsági ellenőrzések elvégzése után - tudja a tagországok rendelkezésére bocsátani - mondta a politikus az MTI-nek telefonon.

A WHO szerint semmi nem indokolja, hogy a jelenleg rendelkezésre álló antivirális készítményeket az országok megelőző jelleggel kezdjék el alkalmazni, sőt a kezelőorvosoknak a súlyos eseteknél is mérlegelni kell ezeknek a szereknek a használatát. A vírus ugyanis átalakulhat, illetve a túl gyakran alkalmazott antivirális szerek hatására az emberek ellenállóvá válhatnak, és a pandémia tényleges megjelenésekor elképzelhető, hogy nem megfelelően reagálnak majd ezekre a gyógyszerekre.

Kökény Mihály elmondta, hogy a jelenleg - a hatfokozatú skálán - érvényben levő ötös fokú készültségi szinten egyelőre a szervezet nem fog változtatni. Vita alakult ki azonban arról, hogy nem fog-e felesleges pánikot kelteni a pandémiás készültség legmagasabb szintjének esetleges elrendelése. A jelenlegi besorolási rendszer ugyanis csak a vírus terjedési sebességét veszi alapul, és nem veszi figyelembe a fertőzés nyomán kialakuló betegség súlyosságát, illetve a halálozási arányt. A közgyűlésen részt vevő országok ezért azt javasolták, hogy a WHO igazgatója kapjon szabad kezet annak eldöntésében, hogy mikor indokolt a hatos fokú riasztás életbe léptetése.

Az újinfluenzás megbetegedések az esetek többségében kifejezetten enyhe lefolyásúak, és a halálozási arány nem éri el az 1 százalékot sem. Az európai régióban eddig nem fordult elő haláleset. A WHO adatai szerint több mint 11 ezer ember kapta el az új vírust, és 86-an haltak bele a betegségbe.

A WHO álláspontja szerint nem szabad sem alábecsülni, sem túlreagálni az új influenza veszélyét. A szervezet nem ajánlja a határzárak bevezetését, mert a betegség lappangási ideje miatt ez nem tudná megállítani a fertőzés terjedését. Óvatosságra ad okot azonban, hogy a szakemberek még nem ismerik eléggé az új vírust, amely a szezonális influenzavírussal szemben nem hagyományosan gyerekeket és időseket fertőz meg, hanem inkább fiatal felnőtteket betegít meg.

A WHO szerint a készültséget amiatt is fontos fenntartani, hogy az új H1N1-es vírus és az északi féltekén ősszel várható szezonális influenzavírus "találkozhat" egymással, és ennek nyomán akár egy új - fertőzőbb és súlyosabb megbetegedéseket okozó - vírus is kialakulhat.


Az egész világon tartanak a fertőzéstől.
Az egész világon tartanak a fertőzéstől


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: