2011-04-13 18:27:09• hírek • Szatmar.ro

Teleki és nemzetpolitikája

A lassan fennállása huszadik évét elérő Szent István Kör áprilisi előadásában szerda délután Szőcs Péter elnök valamint Sárándi Tamás és Danku Pál előadók Teleki Pál egykori magyar miniszterelnök életéről, politikusi és eszmei pályafutásáról tartottak előadás a Szatmárnémeti RMDSZ székházában.

Az előadás tematikájának kettős relevanciáját az adta, hogy egyrészt az erdélyi és azon belül szatmári politikus 1941-ban április 3.-án követett el öngyilkosságot. Másrészt pedig Teleki utolsó miniszterelnöki útja pontosan Szatmárnémetibe vezetett napokkal azelőtt, hogy politikai és magánéleti okok miatt úgy döntött: önkezűleg véget vet életének.

Teleki politikai fejlődését végigkövetve a hallgató egy érdekes betekintést nyerhetett a két világháború közötti valamint a második világégés első éveiben végbemenő változásokról, a magyar politikai elit nemzetfelfogásának ellentmondásairól.

Szőcs Péter az előadást követően elmondta, hogy a húsz éves Szent István Kör állandó tagjai elsősorban történelemben igen jártas személyekből áll, lévén legtöbbjük történelemtanár. A Körnek megközelítőleg 15 aktív tagja van, és havonta rendeznek tematikus történelmi előadásokat, beszélgetéseket. Szőcs hozzátette, hogy a Kör minden, a történelem iránt érdeklődőt szívesen vár és sajnálatát fejezte ki, hogy a fiatalabb generáció tagjai kevésbé képviseltetik magukat ezeken a találkozókon.



Teleki Pál miniszterelnök, földrajztudós híres "vörös térkép"-e, Magyarország 1910-es népességének nemzetiségek szerinti eloszlásáról. A világ egyik első olyan térképe, amelyen a népesség nemzetiségek szerinti eloszlását a népsűrűség figyelembevételével ábrázolták.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: