2013-08-21 14:53:27• hírek • Kocsis Zoltán

A honfoglaló magyarság hagyatéka

Szűkösnek bizonyult a Láncos templom közösségi terme, a Kalvineum a Szegedi Egyedem régészeti professzorának, dr. Révész László előadásának idején. A történész „A honfoglaló magyarok hagyatéka" címmel tartott színes és érdekfeszítő előadást a Partiumi Magyar Napok keretein belül - melyet meghallgatott Pataki Csaba szenátor is.

A kivetítőn megtekinthető fényképekkel színesített előadáson Révész a magyarság történelme egyik legfontosabb momentumának nevezte a 907-ben lezajlott pozsonyi csatát, amikor a Gyermek Lajos vezette Keleti Frank Királyság hadserege megsemmisítő vereséget szenvedett a magyarok ellen. Ez a győzelem lehetővé tette, hogy a magyar törzsszövetség megvethesse lábát a Kárpát-medencében és stabilan berendezkedjen. A történész eloszlatta azt a közhiedelmet, hogy a honfoglalás kori magyarok előszeretettel ettek lovat: elmondása szerint ezt egyetlen régészeti lelet sem támasztja alá.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a görög krónikák először 836-839 körül adnak hírt hitelesen a magyarokról, akiket hol „ungroi, hunoi vagy turkoi" néven illetnek. Ekkor a magyarok a Dnyeper környékén éltek, amit azóta Etelközként, azaz magyarul Folyók közeként nevezünk. Hogy ez pontosan hol van, nehéz bizonyítani, mondja Révész, mivel sajnálatos módon az orosz régészet soha nem fektetett komoly hangsúlyt a nomád népek hagyatékának kutatására. Ezért nagyon sok lelet került amatőr kincsvadászok és illegális műkincskereskedők kezébe. Az utóbbi két-három évtizedben azonban egyre több leletet találtak a Don folyó környékén „Történelmünk nagyon sok emléke pusztult el ily módon", jegyezte meg Révész.

Az első magyar lovascsapatok 862-ben hatoltak be a Kárpát-medencébe. Bizánci források szerint ekkor politikailag jelentős, katonailag roppant erős szövetség volt a magyar törzsszövetség. Bizonyíték erre, hogy a Bizánci Birodalom többször is hozzá fordult segítségért a Bolgár Fejedelemség ellen, de a magyarok szembe mertek szállni a fénykorát élő Kazár Birodalommal is.

Előadásában Révész lándzsát tört abban a dilemmában is, mely szerint a magyar honfoglalás fejvesztett menekülés volt-e a besenyők elől vagy tervszerű bevonulás. A professzor emlékeztetett arra, hogy 892-ben a magyarok egyszerre harcoltak komoly sikerrel a bizánciak oldalán a bolgárok ellen és a morvák oldalán a keleti frankokkal. Ekkor tényleg érte őket egy komoly besenyő támadás keletről, amely azonban „csak" a keleti törzseknek okozott jelentős károkat - ennek tudható be talán a kürt és gyarmat törzsek összeolvadása.

A magyarok úgy gondolhatták, hogy az általuk jól ismert, egyik nagy birodalomhoz sem tartozó Kárpát-medence nagyobb védettséget biztosít számukra, ezért vonultak be. A honfoglalás első szakasza 895-ben kezdődött, majd 900-ban foglalták el a Dunántúlt, 902-be pedig a morva fejedelemséget.

Ám vajon kiket találtak itt őseink? A dunántúli tartományok a Keleti Frank Birodalomhoz tartoztak, a Duna alsó szakaszán, a Garamtól délre avar lakosságra telepedett szlávok éltek. Az Ipolytól keletre, beleértve a Bodrogközt, Szatmárt és a Szilágyságot elszórt szláv lakosságot találtak, akárcsak Székelyföldön. Az Aranyos és a Maros környékén avarok, Gyulafehérvár és Szászváros környékén pedig bolgárok éltek.

A honfoglalás után a kalandozások sora következett, amikor a magyarok 47 hadjáratot vezettek: eljutottak az Atlanti óceánig, az Északi tengerig és Cordobáig - mígnem 970-ben a Arkadiopoliszi csatában el nem szenvedték utolsó vereségüket. Mindez persze a 955-ös megsemmisítő augsburgi csata utózöngéje volt már csak.

A régészeti leletek azt bizonyítják, zárta előadását dr. Révész László, hogy ebben az időszakban a Felső-Tisza mentén volt a magyarság katonai és hatalmi központja. Taksony, majd Géza fejedelem döntött úgy, hogy azt az ország középső részébe helyezi át.

A 12. Partiumi Magyar Napok támogatói:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: