2018-04-14 09:02:14• hírek • közlemény

Előadás a dél-erdélyi magyarság helyzetéről 1940 és 1944 között

Az RMDSZ által elindított, A romániai magyarság 100 éve című történelmi előadások sorozata 2018. április 19-én folytatódik Szatmárnémetiben.

A negyedik előadást dr. L. Balogh Béni, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, főlevéltárosa tartja, a bécsi döntés nyomán Romániának maradt dél-Erdély magyar kisebbségéről.
 

A dél-erdélyi magyarok – az euforikusan ünneplő észak-erdélyiekkel szöges ellentétben – mélységes csalódással vették tudomásul az 1940. augusztus 30-án kihirdetett második bécsi döntést. A legtöbben a trianoni katasztrófához hasonló sorscsapásként élték meg az újabb kisebbségi létforma beköszöntét: elkeseredettség, reményvesztettség és a kiszolgáltatottság érzése vett erőt rajtuk. Az elkövetkező négy évben helyzetük egyre rosszabbra fordult, és gazdasági, társadalmi, kulturális, demográfiai téren súlyos veszteségeket szenvedtek el. Ráadásul Románia és Magyarország között 1940 őszén beindult a közel négy évig tartó ún. kölcsönösségi nemzetiségi politika mechanizmusa, amely mindkét országban újabb és újabb sérelmet okozott a kisebbségeknek.
 

Az előadásra 2018. április 19-én, 17 órai kezdettel, a szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében kerül sor. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Szent István Kör.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: