2010-01-05 13:29:56• hírek • Gozner Gertrud

Élő védőfalat épít az EKE

A Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület 2010-ben új projekt kivitelezését hirdette meg, amelynek célja a Túrmenti Természetvédelmi terület megőrzése - tudtuk meg Márk-Nagy János ügyvezető elnöktől.

A tervezet segítségével természetes védőfüggönyöket helyeznének ki a természetvédelmi területen található utak mentén, hogy csökkentsék a közlekedés káros hatását az ott élő, főleg madárfajok számára. A projektet Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatja az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusán keresztül.

A Túrmenti Természetvédelmi Terület a fajok és az élőhelyek sokféleségének köszönheti védettségét. Amint az EKE munkatársa kifejtette, a természetvédelmi területen áthaladó közutak komoly veszélyt jelentenek az itt élő fajok számára, ezt az erdőkerülők által benyújtott jelentések is bizonyítják. A statisztikák szerint az elmúlt évben számos védett faj tetemére bukkantak egy 2,5 kilométeres szakaszon, a Túrterebest és Túrterebes-hegyet összekötő főút mentén. Ezek a fajok a gépkocsiforgalom áldozatai lettek - tette hozzá Márk-Nagy.

A fa- és bokorsáv ültetéssel az utak mentén megvalósítható lesz az ott élő állatok védelme. Ezen kívül a védőfüggöny egyúttal csökkenti a szárazság hatásait a termőföldeken, valamint a széleróziót is kordában tagja, ami nem elhanyagolható szempont a globális felmelegedés tekintetében - magyarázta az ügyvezető elnök.

Elsőként felmérik a kritikus útszakaszokat, amelyek áthaladnak vagy érintik a természetvédelmi területet és veszélyt jelenthetnek az állatvilág számára. Ezután felvilágosító kampányt indítanak a települések lakosainak körében, felhívva a figyelmet a védőfüggöny fontosságára. Majd első körben egy 750 méteres szakaszon alakítják ki az út menti fa-és bokorsávot, amit idővel újabbak fognak követni - zárta mondanivalóját az EKE munkatársa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: