2013-09-27 18:40:14• hírek • Kocsis Zoltán

Élő sakkfigurák – azaz Óriásnap a Kölcseyben

Hosszú évek után újra Óriásnap volt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A KÖFEDISZ fiataljai azonban szakítottak a múlttal és teljesen új formát szabtak az eseménynek. Ami viszont nem maradt el: a móka, a nevetés, a jó kedv. A pontot az i-re az élő sakk tette fel.

Amikor a Csiki jegyért nem egy ismert, erdélyi sört lehet kapni, a zsákbamacska maga a szabadjára engedett kreativitás, a fenékrecsapásért pedig senki nem haragszik - többek között erről szólt az óriásnap a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. Egy olyan rendezvényé, amely a patinás iskola történelmében jelentős szerepet játszik, ám az utóbbi években méltánytalanul feledésbe merült.

Bereczki Réka és a KÖFEDISZ azonban úgy szerette volna feléleszteni a hagyományt, hogy az közben teljesen új, modern köntöst kapjon. Hogy ez miként sikerült, arról álljon itt a KÖFEDISZ-elnök és főszervező értékelése. „Szerintem nagyon jól. Sose láttam ennyi embert a szünetekben, mint ma. Még azok az udvaron szórakoztak, akik máskor inkább az osztályokban ülnek vagy fanyalognak", mondta a fiatal leányzó.

De hogy ez a sok vidám lélek mégis mit művelt az udvaron? Kártyákat osztogattak és gyilkolóst játszottak. Utóbbi lényege, hogy mindenki kötött magára egy fényképet, majd igyekezett letépni a másik képét. Aki a játék végéig megőrizte sajátját, ő volt a túlélő - kapott is érte egy doboz lila tehenes csokit.

Hasonlóan víg perceket okoztak a kártya alakban kiosztott jegyek is. Akinek például volt egy seggrepacsi-jegye, az megpaskolhatta azon bizonyos testrészét annak, akinek a jegyet átadta. A Csiki-jegyért cserébe megcsiklandozhatta a másikat, a zsákbamacska-jegybe pedig minden belefér, ami nem vulgáris. Bele se merünk gondolni, mire jogosít a fagyasztó-jegy....

A nap fénypontja mégis egy, a régi időkből átmentett játék, a sakk volt. Persze nem akármilyen sakk, hanem olyan, ahol az aszfaltra rajzolt gigantikus táblán élő sakkfigurák álltak. „Láthatod, kemény játék életünk/ Könnyű préda nem leszünk/ Támadunk, védekezünk, vétkezünk/ Lépkedünk egyre tovább.../Mint élő sakkfigurák", mondta a klasszikus, a játék mellett a szórakozásról azonban Demeter Csaba tanár úr gondoskodott, aki mindamellett, tanár kollégáit hadrendbe állítva legyőzte Sándor Dévidet, igai showmanként szórakoztatta a közönséget is.

Mindezek láttán bátran állíthatjuk - lesz még Óriásnap a Kölcseyben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: