2005-11-01 23:04:08• hírek • Szatmar.ro

Élő képrestaurálás az interneten

Interneten nyomon követhető Edvard Munch híres norvég festő képeinek restaurálása.

A norvég műemlékvédő intézet pár hónappal korábban elhatározta a híres norvég festő, Edvard Munch (1863-1944) alkotásainak a restaurálását, mert azok némelyike igencsak megviselt állapotban van. A veszélyeztetett képek közé tartoznak a Solen (Nap), illetve az Alma Mater festmények, melyek helyreállítási munkálatait az internetfelhasználók most figyelemmel kísérhetik élőben a világhálón. Lill Heidi Opsahl, a múzeum pedagógiai részlegének vezetője elmondta, hogy ily módon szeretnék népszerűsíteni az elfeledett korok és művészek alkotásait, és bíznak abban, hogy a restaurálás pillanatait az internetről megtekintő személyek egy része személyesen is felkeresi majd intézetüket.

Az internetfelhasználók tehát a Föld bármely pontjáról lehívhatják az intézet hivatalos weboldalát (www.munch.museum.no), és élőben tanúi lehetnek annak, amint Mille Stein restaurátor és csapata az oslói múzeum előadótermében található monumentális alkotások egyes idő által megtépázott részeit kijavítják. Ugyan a kép minősége hagy némi kívánnivalót maga után, de ez korántsem zavaró.

A festmények restaurálását néhány héten keresztül a nap pár órájában élőben lehet követni az internetről, akik pedig erről lemaradnának, azok megtekinthetik később a napi összefoglaló videóanyagot.

prim.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: