2008-04-30 17:25:54• hírek • Szatmar.ro

Élő Erdély Brüsszelben

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő folyó év május 26. és november 5. között magyar kulturális eseménysorozatot szervez Brüsszelben. 

Az eseménysort ÁDÁM Gyula fénykép kiállítása nyitja. A csíkszeredai fotóművész tárlatának címe Az én Erdélyem, helyszíne pedig az Európai Parlament (EP) épülete. Ünnepélyes megnyitóra 2008. május 26-án 18 órakor kerül sor. A kiállítás anyaga hagyományos foglalkozásokat, portrékat, sajátos, erdélyi tájakat ábrázol, és május 29-ig tekinthető meg.

Május 27-én és 28-án, a Grimm-testvérek meséjének nyomán készült bábdarab, A vitéz szabócska, napi 2-2 előadásával a marosvásárhelyi ARIEL Ífjúsági és Gyermekszínház szórakoztatja a magyar és francia ajkú brüsszeli közönséget. Az előadások rendezője: Barabás Olga. A vendégjátéknak a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet ad otthont. 

Június 10-én Élő Erdély címmel Sógor Csaba kabinetje konferenciát szervez az EP-ben, amelyen a meghívottak az erdélyi identitás kérdését saját szakterületük szempontjából elemezve ismertetik. 

Sógor Csaba képviselő eseménysorának ősszel is van folytatása: előreláthatólag november elején kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház brüsszeli vendégszereplésére, Visky András Hosszú péntek című darabjának magyar nyelvű, angolul feliratozott előadására. A Nobel-díjas Kertész Imre regénye nyomán írott darab rendezője: Tompa Gábor.

- A kultúrák párbeszédének európai éve jó alkalom, hogy az erdélyi magyar közösségre, a régió multikulturális jellegére, értékrendjére, kimagasló teljesítményeire irányítsam Európa figyelmét

Fényképkiállítással, bábelőadással, konferenciával és egész estét betöltő színházi előadással készülök rámutatni sajátos világunkra, kisebbségi létünk értékeire, annak transzilván jellemzőire és egyetemes vonásaira egyaránt - nyilatkozta Sógor Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: