2009-08-19 13:21:26• hírek • MTI/AFP

Elnökválasztás lesz Afganisztánban

Elnökválasztást tartanak csütörtökön Afganisztánban, másodszor a közép-ázsiai muzulmán ország történetében.

Az államfőválasztással egyidejűleg megválasztják a 34 afganisztáni tartomány élén álló tanácsok tagjait is, összesen 420 főt. A voksolás 223 millió dolláros költségét szinte teljes egészében az Afganisztánban katonákat állomásoztató országok állják a kabuli választási bizottság közlése szerint.

A 17 millió választójogosult reggel héttől délután négy óráig (román idő szerint hajnali fél öt és délután fél három között) adhatja le szavazatát a hétezer szavazókör valamelyikében.

A szavazók bemutatják azt az igazolványt, amely bizonyítja, hogy jogosultak a részvételre, és vegytintába mártják egyik ujjukat. A lemoshatatlan jel bizonyítja, hogy az illető már leadta szavazatát. A hatóságok így próbálják meg elejét venni annak, hogy valaki többször szavazzon.

A szavazóhelyiségben a választók két szavazólapot kapnak. Egy zöldet, amin a 41 elnökjelölt valamelyikére szavazhatnak, és egy barnát, ezen a tartományi tanácsok tagjaira. (Négy elnökjelölt korábban bejelentette, hogy visszalép Hamid Karzai elnök javára, de közülük csak egyikük közölte ezt a hatóságokkal, így a másik három jelölt szerepel a szavazólapon.) A tartományi tanácsokban minden negyedik helyet nőknek tartanak fenn.

A választási bizottság 116 ezer megfigyelőt vett nyilvántartásba, de a testület reménykedett benne, hogy ez a szám a választás napjáig felkúszik 200 ezerre. A megfigyelői had a jelöltek által megnevezett küldöttekből, független külföldi és afgán megfigyelőkből, illetve újságírókból tevődik össze. Az EU 67 megfigyelővel képviselteti magát.

A szavazatokat kézzel összesítik, a számlálás szeptember 2-áig tart majd. A választások előzetes eredménye szeptember 3. és szeptember 16. között várható. Ha nem jön közbe váratlan esemény, szeptember 17-én bejelentik a végeredményt. Ha az elnökválasztáson a jelöltek egyike sem szerezte meg a voksok abszolút többségét - az érvényes szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot - hat hét múlva, október 1-jén második fordulót tartanak, amelyben a két legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással.


Afganisztáni férfiak
Afganisztáni férfiak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: