2013-07-01 15:45:10• hírek • MTI

Elnökválasztás és népszavazás

Egyetértés körvonalazódik Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) arról, hogy a jövő évi elnökválasztás első fordulójával kössék össze az alkotmánymódosító népszavazást - derült ki Victor Ponta miniszterelnök egy tévéinterjújából, amelyet hétfőn ismertettek a román hírügynökségek.

Az USL eredetileg azt tervezte, hogy még ősszel lezárja az alkotmánymódosítási folyamatot, most azonban ennek halasztását fontolgatja, miután az alkotmánybíróság a múlt héten kimondta: csak egy év múlva alkalmazhatják Romániában a - jelenlegi ötvenről harminc százalékra - leszállított népszavazási küszöböt.
Az USL attól tart, hogy a meghiúsulhat az alkotmánymódosítás, ha az azt szentesítő népszavazás érvénytelen lesz a jelenleg érvényben lévő, nehezen teljesíthető ötven százalékos küszöb miatt. Romániában az alkotmányt csak kétharmados parlamenti többséggel és érvényes népszavazással lehet módosítani.

A szociáldemokrata kormányfő a közszolgálati televíziónak adott interjújában úgy vélekedett: a "legértelmesebb" megoldás kivárni az egy évet, és a 2014-es elnökválasztáshoz kötni a népszavazást. Ezt a lehetőséget eredetileg Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke vetette fel.

"Jogászként nehezen értem, honnan származik ez az egy év, de politikai szempontból érthető a halasztás. Nos, majd megszervezzük a népszavazást, ha lejár ez az egy éves karantén" - kommentálta a helyzetet a román miniszterelnök.
A kétharmados parlamenti súllyal rendelkező USL törvényhozói olyan alkotmánymódosító szövegtervezetet dolgoztak ki, amely megnyirbálja az államfő hatáskörét, és megerősíti a parlament szerepét Romániában. A tervezetről rendezett szavazást az ellenzék bojkottálta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője pedig tartózkodott.

Az alkotmánymódosítás halasztása miatt az USL másik terve, a közigazgatási régiók megalakítása is halasztást szenved. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke erről pénteken az MTI-nek azt mondta: a halasztással időt nyer az erdélyi magyarság, így az RMDSZ-nek lesz még lehetősége érvelni a közigazgatási régiók bevezetése ellen, vagy a hagyományos térségek különleges jogállásának bevezetése mellett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: