2017-11-17 12:08:15• hírek • MTI

Elmérgesedett a politikai harc a Bihar megyei önkormányzatban

Elmérgesedett a politikai harc a Pásztor Sándor által vezetett Bihar megyei önkormányzatban: a testület csütörtöki ülésén az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői ismét elutasították egy szociáldemokrata képviselő mandátumának az igazolását, és a megyét vezető koalíció, amely a Szociáldemokrata Pártból (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) és Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) áll, a hatalom és az ellenzék szavazategyenlősége miatt a fontos döntéseket nem tudta elfogadtatni.

A szavazategyenlőség szeptember közepén alakult ki a testületben, azt követően, hogy a PSD az ellenzékkel való összejátszással gyanúsította meg, és kizárta soraiból az egyik önkormányzati képviselőjét. Ezt követően a megyét vezető koalíció megszavazta az illető mandátumának a megszűnését. Az önkormányzati testület későbbi ülésein az ellenzéki PNL képviselői viszont nem igazolták a PSD jelöltlistáján következő jelölt képviselői mandátumát. Szeptember óta a csütörtöki volt immár a hetedik önkormányzati ülés, amelyiknek a napirendjén szerepelt a mandátum igazolása, de nem kapta meg a többség szavazatát. 

Pásztor Sándor, az MTI-nek pénteken elmondta, a helyzet olyan, mintha lefognának egy megválasztott képviselőt, és nem engednék be a testület ülésére. Szerinte a PNL törvénytelen eszközökkel próbálja akadályozni a választók akaratának az érvényesülését. 

Az önkormányzati vezető elmondta: több pernek is tárgyát képezi a mandátumigazolás megtagadása. Hozzátette: ha már nem tudnak politikai megoldást találni, a patthelyzet azáltal oldódhat fel, hogy egy-két hónapon belül jogerős ítélet születik ezekben a perekben, amely nem lehet más, mint hogy a bíróság is kötelezi a testületet a mandátumigazolásra. Azt is lehetségesnek tartotta, hogy még az év vége előtt módosul a közigazgatási törvénykönyv, és kizárja a hasonló helyzeteket. Megjegyezte: nem áll fenn annak a kockázata, hogy döntésképtelenség miatt feloszlatják a megyei önkormányzatot, mert közben születnek döntések. Példaként mondta: hogy a csütörtöki tanácsülés 31 napirendi pontja közül 16-17-et egyhangú szavazással fogadott el a testület.

A 2016 júniusában tartott önkormányzati választásokon Bihar megyében is és a megyeszékhelyen, Nagyváradon is a jobbközép PNL nyerte a választásokat. A nagyváradi tanácsban a liberálisok abszolút többséget szereztek, és Ilie Bolojan személyében polgármestert is állíthattak. A megyei önkormányzatban azonban egyetlen mandátumuk hiányzott ahhoz, hogy megszerezzék az elnöki tisztséget. Az RMDSZ-nek alpolgármesteri és megyei alelnöki tisztséget is ajánlottak, de a szövetség lemondott a nagyváradi alpolgármesteri tisztségről, és a baloldali-liberális koalícióval szövetkezett, mely megyei elnöki tisztséget ajánlott fel Pásztor Sándornak. A politikai harc részeként Ilie Bolojan polgármester az RMDSZ magyar ellenzékének, az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) az alelnökét, Zatykó Gyulát nevezte ki a magyar ügyekben illetékes tanácsadójává.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: