2018-07-06 06:21:31• hírek • Oszkó Viktória

Élménygazdag táborozás az Aranykapu Egyesülettel

Az idei vakációban is izgalmas tevékenységekkel várja a gyerekeket a szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület Fonó-háza, különféle programokat kínálva a különböző korú gyerekek számára. 

“Egyszer volt Budán..” elnevezéssel már zajlik is egy tábor, ahol 8 és 12 év közötti gyerekekkel foglalkoznak napi szinten. 


A programok július 2-án kezdődtek és július 6-ig, azaz péntekig tartanak. A gyerekek lényegében kézműves és művelődéstörténeti barangoláson vehetnek részt, megtapasztalhatják, milyen is lehetett Mátyás király korában élni. A szervezők célja a kezdeményezéssel az volt, hogy a gyerekek számára kicsit vonzóbbá tegyék a népmesékből már jól ismert világot. Ehhez minden tőlük telhetőt meg is tettek, csütörtökön például a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttes lépett fel a Fonó-házban, hogy szórakoztassa a résztvevőket. 


A gyerekek korabeli technikákat sajátíthatnak el, az időszakra jellemző mesterségeket próbálhatnak ki. Volt például papírmerítés, iniciálé festés és lúdtollal írás is. A 25 fős csapat nagyon élvezi a foglalkozásokat, reggeltől estig izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat kapnak, sütnek-főznek és persze együtt töltik az egész napot, ami hozzásegíti őket új barátságok kialakításához is.



A táborokban kis létszámokkal, maximum 25 fővel dolgoznak együtt egyszerre az oktatók. Ennek az egyik oka az, hogy ennyi gyermekkel lehet hatékonyan egyszerre dolgozni úgy, hogy megmaradjon egyfajta családias hangulat, a másik, hogy így több idő jut mindenkire, egyenként.


Július 30. és augusztus 3. között képzőművészeti alkotótáborba várják a jelentkezőket, ahol helyi képzőművészek, szobrászok és grafikusok segítenek majd a gyerekeknek, hogy el tudjanak merülni kicsit a művészetek világában. Különlegességként megemlíthatjük például Akerman Csaba és Johanna munkásságát, akik egy újfajta irányzatot, az úgynevezett Land artot mutatják majd be a gyerekeknek.


Ha augusztusra keresel elfoglaltságot gyermekednek, akkor sincs gond, hiszen hónap elején, azaz augusztus 6. és 10. között újra megszervezik az eddig is nagy sikerrel futó Fafaragó alkotóműhelyt. Az intenzív ötnapos programra csak fiúkat várnak, őket is a kicsit idősebb korosztályból, 10 éves kortól, hiszen itt már komoly alkotómunkáról van szó. A résztvevő fiatalok a hagyományos fafaragó mesterség alapjaival ismerkednek meg úgy, hogy mind elméleti, mind gyakorlati képzésen résztvesznek. A Fafaragó alkotóműhelyt a Debrecenből érkező Győri Balázs fafaragó szaktanár vezeti majd idén is. Természetesen izgalmas szabadidős programokra is jut majd idő a munka mellett, a résztvevők kipróbálhatják például az íjászkodást és a lovaglást is. Az oktatás ezúttal is különösen kislétszámú csoportban zajlik majd, ezért a Fafaragó alkotóműhelybe érdemes minél hamarabb bejelentkezni.


A Fonó-Házas foglalkozások minden esetben egyénre szabottak, melyek során az oktatók minden gyerekkel személy szerint foglalkoznak, figyelembe véve az illető gyermek életkorát, felkészültségét, tehetségét. Ezzel magyarázható, hogy a táborok, alkotóhetek és alkotóműhelyek létszáma korlátozott, valamint, hogy a szervezők csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a gyerekeket.


Jelentkezni, érdeklődni lehet Nezezon Enikőnél a 0744-687813-as, vagy Takács Andreánál a 0741-182063-as telefonszámon, illetve az Aranykapu Kulturális Egyesület Facebook-oldalán, vagy e-mail címén. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: