2016-08-16 13:20:41• hírek • Szatmár.ro

Élményekkel teli kézműves- és néptánctáborban

A húsz év számadatokban: a maximális létszámot a tábor 1997-ben érte el 196 fővel. Húsz év alatt 1.200 gyermek és felnőtt résztvevő fordult meg, 80 zenész és 20 oktató, 250 önkéntes Szatmárnémeti MADISZ tag segítette a tábor mindennapjait.

A Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ és a Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) augusztus 8-15. között immár 20. alkalommal szervezte meg Hadadon a Kézműves és Néptánc-tábort. A tábornak a Degenfeld és a Wesselényi kastélyok adtak otthont.

"A 2016-os hadadi Kézműves és Néptánc-tábor kiemelkedik az előző táborok közül, mert XX. alkalommal került megrendezésre, azaz két évtizede. A tábor célja változatlan: ismerjék, szeressék a kicsik és a nagyobbak a szatmári néptáncot, népdalt. A néptánc  fejleszti a ritmusérzéket és a zenei képességeket, elősegíti a térérzékelést, javítja a testtartást és a mozgáskoordinációt, fejleszti a tartós figyelmet, a kooperációs és kommunikációs készségeket, kitűnő közösségteremtő, erősíti az összetartozás érzését"- vallja Krupa Anna szervező.

Naponta délelőtt, délután oktattak szatmári néptáncot és egyszer egy nap népdalénekeket. A tábor néptánc oktatói a nagyváradi Benedek Árpád táncpedagógus és Dimény Eszter egykori tanítvány, Csillagocska Alapítványi tag volt. A szatmári népdalokat Dimény Eszter oktatta. A teljes szatmári táncrend dalait füzetbe rendezve kapták meg a résztvevők. A népzenét a nagyváradi Csillagocska zenekar szolgáltatta. A hadadi néptánc tábor védjegye volt a mindennapi népzenés ébresztő. A zenekar tagjai a hangszereiket is bemutatták, közreműködtek az énekoktatás során. Az esti táncházakban jelentős szerepet kaptak más tájegységek táncai.

A tábor gálaműsorral ért véget, ahol számot adtak a résztvevők a megszerzett tudásról. A néptánc oktatók irányítása mellett a gyerekek büszkén álltak ki és mutatták meg népdal- és néptánctudásukat. A Gálán részt vettek a szülők, meghívottak és Nagy Orbán, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ projektmenedzsere. A tábor programja változatos volt, kézműves foglalkozások egészítették ki a napi kínálatot. A délutáni szabaidő kellemesen telt a fafaragás, nemezelés, kosárfonás, göbözés, mézeskalács, népibaba, keresztszemezés, hímzés (varrás), bőrkarkötő készítés közben.



Napi négy műhely kötötte le a résztvevők figyelmét. Az elkészült alkotásokat a résztvevők hazavihették. Boca Ildikó, Karola, Nagy Kasza Noémi, Kállai Karola, Krupa Anna, Boer Enikő, Pándi Beáta, Majorcsák Emőke, Kiss József, Lévai József, Popa Zsolt türelme, szakszerű útmutatása mentén gyönyörű alkotások készültek.

A gálaműsor után a résztvevőket a szervezők egy meglepetés, 20. születésnapi tortával és tábori pólóval lepték meg. Az egy négyzetméteres, 20 kg-os tortán és a tábori pólón megjelent a tábor jelképe a vidékre jellemző "szamártövis"- ahogyan a hadadiak mondják.

Tábortűzzel lett vége az egyhetes dolgos hétnek. Ez a két évtized azt bizonyítja, hogy a néptánc és a népzene szeretete él Szatmár megyében. A 90 táborozó között volt számos olyan gyerek, aki most ismerkedett meg táncos, zenés anyanyelvével de olyan is, aki már gyakorlott táncos. A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ tánccsoportja is gyarapította a tábor résztvevőinek számát. Ők a közelgő bemutatkozóra készülve töltötték mindennapjaikat, azaz edzőtáborban vettek részt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: