2010-10-27 16:52:24• hírek • Szatmar.ro

Elmenekült a prefektus?

Basescu és a „narancssárgák" távozását követelték a Nemzeti Liberális Párt Szatmár megyei választottjai a megyeközpontban. A prefektúra épülete előtt felsorakozott hozzávetőleg kétszáz ember táblákkal a kezükben skandált különböző versikéket, amelyek Basescu államfő távozását hivatottak elősegíteni.

A Bukaresttől távol eső, Szamos parti városban a tüntetők a kormány helyi fenntartójával, Radu Giurcával kívántak találkozni, ő azonban szabadságra ment, éppen egy nappal a bejelentett tüntetés előtt.

A jelenlévők csalódva kellett konstatálják, hogy a mindenben kompetens politikus ismét rossz időben hagyta hátra munkáját. Legutóbb a tanárok leváltásakor vonult szabadságra, a későbbiekben tartott sajtótájékoztatókon kezét mosván kijelentette, nem tud róla, hogy politikai alapon történtek volna a leváltások, hiszen ő abban a periódusban szabadságon volt.

Úgy tűnik jól bevált módszer ez a kibújásra az elégedetlenek kérdéseinek megválaszolása elöl, hiszen a prefektus többször is sikerrel élt vele.

A tüntetők mit sem tudván arról, hogy Giurca nem tartozik az épületben, tovább skandálták a bosszújukat kifejező versikéket, közben egy kis koporsót is hordoztak, amelyen a „Románia lakosai" és a „Románia gazdasága" volt feltüntetve. A néha nyomdafestéket nem bíró rigmusok harsogása közepette a prefektus felé intézték az összegyűltek a spontán kitalált kétsoros énekecskéjüket: „Iesi afara, javra ordinara!" (~Gyere ki, te ordináré korcs!).

Stef Adrian, a liberálisok vezetője portálunknak elmondta, az általuk vezetett települések jóval kevesebb költségvetést kapnak, mint azt kellene. A pénzt a Demokrata Liberális Párt által vezetett önkormányzatok kapják meg, amit a többiektől megvonnak. A már megkezdett projektek által létrehozott munkák leálltak miután 2008-ban kormányváltás történt, ez által pedig a lakosok vesztenek, függetlenül politikai színezetüktől. Stef szerint, amennyiben az állam vezetői nem változtatnak hozzáállásukon, több önkormányzat is csődbe jut.

Egy memorandumot is megfogalmaztak, amelyben többek között olyan adatok állnak, amelyek a liberálisok által vezetett települések költségvetésének csökkentésének arányát, illetve a különböző negatív intézkedések listáját tartalmazzák.

A tüntetők egy kis csoportja ezt a memorandumot Giurca prefektusnak kívánta átadni, ennek hiányában azonban az alprefektusnak, Pataki Csabának nyújtották át, aki ekkor éppen a prefektusi kollégiumi megbeszélést vezette.
A tüntetés mindenféle incidens nélkül zajlott le, Giurcának pedig ismét sikerült kicseleznie a számon kérők sorát.



Koszorút és koporsót is hoztak magukkal a tüntetők
Koszorút és koporsót is hoztak magukkal a tüntetők



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: