2019-12-10 08:17:40• hírek • MTI

Elmarasztalta a kormány pénzügyminiszterét a szenátus szociáldemokrata többsége

Megszavazta a bukaresti jobbközép kormány pénzügyminiszterének elmarasztalását célzó úgynevezett "egyszerű indítványt" hétfőn a kétkamarás román parlament szenátusa, amelyben továbbra is az egy hónapja ellenzékben politizáló Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van többsége.

A nemrég véget ért elnökválasztási kampányban a PSD arra a alapozta retorikáját, hogy Klaus Iohannis jobboldali államfő újraválasztása, és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányra kerülése a - PSD-kormányok által megemelt - nyugdíjaknak és közalkalmazotti béreknek a lefaragását fogja eredményezni. Ezt a vádat próbálták a szociáldemokraták a köztudatban rögzíteni első ellenzéki megnyilvánulásukkal is, egyszerű indítványuknak ugyanis azt a címet adták, hogy "PNL-kormány: megszorítások a neved".


A PSD a dokumentumban azt vetette Florin Citu pénzügyminiszter szemére, hogy a PNL-kormány beiktatása nyomán meggyengült a román fizetőeszköz. A szociáldemokraták szerint a lej árfolyamának sokat ártottak az új tárcavezető pánikkeltő nyilatkozatai, aki szerint a PSD hatalmas hiányt hagyott az államkasszában, fedezet nélküli költségekbe verte az államot és nem létező költségvetési bevételekre alapozva emelte a béreket és nyugdíjakat.


A szenátorok 59 vokssal 56 ellenében szavazták meg a pénzügyminiszter elmarasztalását célzó és leváltását kezdeményező PSD-indítványt. Az úgynevezett "egyszerű indítvány" egy miniszter teljesítményét, vagy egy ágazati szakpolitikát kiértékelő vitára biztosít alkalmat a román parlamentben, és ugyanúgy szavazással zárul, mint a kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány. Az egyszerű indítvány elfogadása azonban nem eredményezi automatikusan az elmarasztalt tárcavezető leváltását.


Ludovic Orban miniszterelnök a szavazás után leszögezte: esze ágában sincs leváltani Citut, és szerinte az "ország pénzügyeit romokban hátrahagyó, a költségvetésből csúfot űző PSD" az utolsó, amely véleményt mondhat a román kormány jelenlegi pénzügyi politikájáról.


A román államháztartási hiány idén a GDP 4,4 százalékát fogja kitenni, a jövő évi büdzsét pedig 3,5-3,6 százalékos hiánnyal tervezik. Az Orban-kormány cáfolta, hogy lefaragná a nyugdíjakat és közalkalmazotti béreket, azt viszont kilátásba helyezte, hogy eltörli a kiemelt nyugdíjakat, befagyasztja a közméltóságok tiszteletdíját és a köztisztviselők mintegy 20 százalékát elbocsátja, hogy lefaragja a GDP négy százalékát meghaladó költségvetési hiányt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: