2016-05-26 15:56:39• hírek • Szatmár.ro

Elmaradt a vita, búcsúztak a városi tanácsosok

Kikerültek a napirendi pontok közül a húzós témák, a tanácsosoknak leginkább Nits János fog hiányozni.

Viharos tanácsülésre számított mindenki, látva a csütörtöki rendes havi tanácsülés során megvitatásra váró tervezeteket. Dorel Coica polgármester ugyanis sok olyan téma megtárgyalását akarta az utolsó tanácsülésen megtartani, amelyek az elmúlt hónapokban is komoly összetűzéseket szítottak a frakciók között. A vita viszont némi meglepetésre elmaradt, éppen a PSD tanácsosai javasolták, hogy azok kikerüljenek a megvitatásra váró pontok közül. Így a megmaradt tervezetek megszavazása viszonylag gyorsan lezajlott, majd következett a Butka Gergely ülésvezető által javasolt lehetőség. A tanácsosok és akár a polgármester is az elmúlt négy évet elemezhette - volna - ki. Dorel Coica polgármester elsőként ragadta magához a szót: "Az elmúlt négy évben voltak jó és rossz pillanatok. Köszönöm a tanácsosok munkáját és sok sikert kívánok az új tanácsnak" - mondta, és bokros teendőire hivatkozva elhagyta a termet.

Nits János, mint a tanács legtapasztaltabb tagja, már nem indul újabb mandátumért, ő is megköszönte a tanácsos-kollégák munkáját és sok sikert kívánt a folytatáshoz. Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos elsősorban Valeriu Banceának köszönte meg a munkát, aki szerinte mindig a törvényességet tartotta szem előtt a tanács munkáját megalapozó jogi bizottság vezetőjeként. Maskulik a PSD- frakcióhoz fordulva elmondta: köszöni tanácsosi munkájukat, ami sok esetben nehéz lehetett, mert gyakran a párthűség és a pártvezetők érdekei szerint kellett szavazniuk. Több tanácsos is Nits János munkáját emelte ki, búcsúzva a testületet elhagyó városatyától. Tapasztalatát, urbanisztikai szaktudását nehéz lesz pótolni a testületben.

Valeriu Bancea sem lesz tagja a következő városi tanácsnak. Ő csalódottságának adott hangot, hiszen szerinte igen kevés megvalósítás jellemezte az utóbbi négy évet Szatmárnémetiben - különösen arra való tekintettel, hogy a négy évvel ezelőtti USL-kampányban mennyi ígéret hangzott el. Bancea elfogadhatatlannak tartja, hogy 1978 óta nem épült új híd Szatmárnémetiben - pedig hatalmas igény lenne rá - és a város elkerülőútja sem készült el.

Magyar Lóránd, a városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője a Szatmár.ro kérdésére elmondta: "Az ellenzéki helyzethez képest sikerült eredményeket is elérnünk. Annak ellenére, hogy a polgármester mindig kerékkötőnek állított be minket, úgy gondolom, hogy amiért a szatmáriak megválasztotak, azt sikerült elvégeznünk. Sikerült fenntartanunk a magas színvonalú magyar oktatást Szatmárnémetiben, iskoláinkat modernizálnunk. A kulturális intézményeinket is sikerült megfelelően képviselnünk és a magyar kisebbség számára fontos rendezvényeinket is sikerült megtartanunk, sőt, fejlesztenünk.

Ami a város összképét illeti: elégedetlennek kell lennünk. Coica polgármester rengeteg ígérettel nyert választást, az USL és a PSD-kormányok is csak ígérgettek. A megígért tömbház-hőszigetelések töredéke valósult meg, nem lett harmadik hidunk és szomorú, de az EU-s finanszírozású pályázatok nincsenek előkészítve. A következő polgármesternek ez lesz az első és legfőbb feladata, mert különben olyan  hátrányba kerül Szatmárnémeti, amit még unokáink is meg fognak érezni. Negatívan érint minket az is, ami a sport területén történt: gigantikus költségvetésből komoly eredményt nem tudott hozni a VSK, csak plakátragasztók jutottak munkához. A minőségi és a tömegsport lezüllesztése volt jellemző az elmúlt négy évre, ezen is szeretnénk változtatni".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: