2013-07-05 11:14:29• hírek • Póti Orsolya

Elmaradnak idén a MADISZ táborai

Ebben az évben nem sikerült pályázatot nyernie a Szatmári Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetségnek (MADISZ), ezért elmaradnak az évek óta megszervezett gyermekeket és felnőtteket egyaránt vonzó táborok - tudtuk meg Szejke Ottiliától, a szervezet egyik lelkes önkéntesétől.

Mivel a MADISZ tagjainak és vezetőinek célja rendezvényeik színvonalának megtartása, illetve emelése, ezért idén nem szervezik meg semmilyen formában sem a néptánc, néprajzi, az angol nyelv és anyanyelvi táborokat, ugyanis idén nem sikerült pályázatot nyerniük és egyéb támogatást sem kaptak ezek megrendezésére.

A szervezet nyári táborai több éven át a hadadi Degenfeld-kastélyban fogadták a szórakozni és tanulni vágyókat, gyermekeket és felnőtteket egyaránt; ezek szervezésekor az igényességre és a gyermekközpontúságra fektettek nagy figyelmet a szervezők és az általuk meghívott oktatók.

A szatmári MADISZ egyébként abszolút nonprofit egyesület, amely önkénteseiből, a jövedelemadó 2 százalékából és pályázatokból tartja fent magát már a 1990 óta.

„Az elmúlt néhány évben a gazdasági és szociális helyzet változása miatt a szervezet folyamatosan át kellett alakítsa tevékenységi területét, ugyanakkor meg kellett őrizze rendezvényeinek közösségformáló, kapcsolatépítő erejét, és oktató-nevelő jellegét. Rózsa János és Nagy Csiha István irányítása alatt, még a forradalom után nagyobb hangsúlyt kapott az anyanyelv és az identitástudat ápolása, számos összejövetelre, gyermeknapokra, ünnepváróra, gyakoribb táborozásra és egyéb programra került sor - természetesen sokkal több önkéntes közreműködésével" - emlékezett vissza Szejke Ottilia MADISZ-tag.

A fent említett programokat a MADISZ, Ilonczai Annamária és Kánya László vezetése alatt az elmúlt években is megszervezte, sőt a néptáncmozgalmat, a néptáncoktatást is bevezette Szatmár megyébe, azonban sajnos egyre csökken azok száma, akik felvállalják az események megszervezését és lebonyolítását ingyen és bérmentve.

„Sajnos a sok munka és a kevés motiváció miatt egyre kevesebben vállalunk önkéntes feladatot, vagy, ha fel is vállaljuk, jobban megfigyeljük azt, hogy hol éri ez meg nekünk, azaz már nem divat az önkénteskedés. Viszont a MADISZ-nak működnie kell, és most lenne csak igazán szükség olyan lelkes emberekre, akik besegítenének" - nyilatkozta Szejke, aki szerint a közlejövőben módosítani kellene az alapszabályzatot, a név rövidítésének az értelmét (pl. Magyar Diákságért Ifjúsági Szervezet), valamint tovább kell alakítani a tevékenységi területét.

Mint megtudtuk a MADISZ-nak az elmúlt évben alig háromszázan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 2 százalékát, rendezvényeiket pedig többek között a Communitas Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A szervezet jelenlegi társelnökei Pándi Beáta és Ilonczai Annamária, akik igyekeznek dolgozni azon, hogy a jövőben ne maradjanak el a nyári táborok, s továbbra is megrendezésre kerüljenek a sokak által közkedvelt MADISZ-os programok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: